Vodič za vikend u Beogradu – dva dana u prestonici

Beograd je, kao prestonica Srbije, omiljena vikend destinacija domaćih, turista iz regiona, ali i mnogih stranih turista.

Bilo da u posetu glavnom gradu dolazite tokom vikenda ili u njemu želite da provedete nekoliko dana, sasvim je sigurno da ćete pronaći brojne aktivnosti u kojima možete uživati. 

Međutim, neretko se dešava da usled loše organizacije pojedinci ne uspeju da posete važne turističke atrakcije i osete pravi duh Beograda. Zbog toga ćemo vam u narednim redovima predstaviti stanice koje ne smete zaobići u Beogradu i dati vam odgovor na pitanje – šta je to što možete uraditi u glavnom gradu Srbije za dva dana

#1 Beograd – prestonica dobre zabave

Širom Evrope, pa i sveta, Beograd je poznat kao centar dobre zabave. Noćni izlasci u Beogradu jedna su od obaveznih aktivnosti koju svaki ljubitelj provoda mora da iskusi! Bilo da preferirate pop muziku, da su vaš izbor strani hitovi ili pak volite narodnu muziku, u Beogradu ćete pronaći odgovor na sve vaše muzičke zahteve.

Tokom letnje sezone, svoja vrata otvaraju nadaleko poznati beogradski splavovi. U zavisnosti od vaših preferencija odaberite splav na kom ćete provesti nezaboravno veće uz piće i aktuelne muzičke hitove. Splav kafana Uzbuna jedan je od omiljenih izbora Beograđana koji vole nezaboravan noćni provod, pa pruža savršen ambijent da se provedete baš onako kako stanovnici prestonice najviše vole.

Smeštena na ušću Save i Dunava, ova kafana jedno je od najpopularnijih mesta za noćni izlazak. 

Izuzev ovog splava, možete se raspitati i o drugim objektima smeštenim na reci koji puštaju domaću i stranu muziku. Da biste zauzeli svoje mesto, neophodna je i rezervacija, s obzirom na to da Beograđani obožavaju da provode letnje vikend veče upravo na splavovima. 

Za ljubitelje nešto tradicionalnijeg zvuka tamburice i harmonike, sjajan izbor je Skadarlija. Poznata boemska četvrt će svakoga ugostiti izvrsnom hranom i muzikom koja podseća na neka stara vremena. 

Odaberite mesto za izlazak, spremite omiljenu odevnu kombinaciju, rezervišite mesto i uživajte u najboljem provodu na ovim prostorima!

#2 Šetnja glavnim gradom- koje lokacije ne smete da propustite

Nakon burne noći, predlažemo vam da u nekom od brojnih beogradskih restorana osvežite ceđenim sokom i ukusnim doručkom i spremni ste za šetnju glavnim gradom. 

Naša preporuka je da šetnju započnete od jednog od najlepših parkova u Beogradu, Tašmajdana. Nakon što se opustite u zelenoj oazi, svratite do crkve Svetog Marka koja se izdvaja kao sjajno arhitektonsko delo, o čemu svedoči činjenica da je još od 20. veka ova građevina proglašena spomenikom kulture. 

U unutašnjosti crkve čuva se jedna od najbogatijih zbirki srpskih ikona 18. i 19. veka. Takođe, ovde je smešten sarkofag sa moštima cara Dušana, jednog od naših najvećih vladara. 

Vašu šetnju nastavite pored doma Narodne skupštine Republike Srbije, monumentanog zdanja koje krasi ovaj deo Beograda od 1936. godine. Odavde nastavite šetnju ka Terazijama, jednom od centralnih lokacija u Beogradu. Sigurni smo da će vas na čuvenim Terazijama svojim raskošnim izgledom očarati velelepni Hotel Moskva. 

Nastavite šetnju ka centralnoj pešačkoj ulici – Knez Mihailovoj. Prostrana ulica ispunjena je prodavnicama, kafićima i restoranima. Građevine nastale u 19. veku krase Knez Mihailovu, ulicu koja je zašštićena zakonom kao jedno od najstarijih i najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata. 

Dok koračate Knez Mihailovom, zaustavite se na Trgu republike na kome je smešten spomenik knezu Mihailu i najstarija muzejska ustanova u Srbiji – Narodni muzej. 

Pešaču rutu završite na Kalemegdanu, najvećem beogradskom parku sa koga se pruža pogled na ušće Dunava i Save. Naš predlog je da na ovu lokaciju stignete nešto pre zalaska sunca, te uživate u jedinstvenom iskustvu.  

#3 Nezaobilazne stanice za ljubitelje umetnosti i istorije

U redovima iznad već smo pomenuli Narodni muzej, riznicu umetnina iz Srbije, regiona, ali i sveta. Ova ustanova može se pohvaliti delima domaćih umetnika, kao i svetski poznatih umetnika poput Botičelija, Ticijana, El Greka, Pikasa, Matisa… 

Ukoliko negujete ljubav prema kulturi i umetnosti, ne smete zaobići ovaj muzej. Još jedna važna stanica je Etnografski muzej koji se nalazi na nekoliko minuta pešačenja od Narodnog muzeja. 

Na tri nivoa velelepne zgrade čuva se veliki broj etnografskih predmeta, a sigurni smo da će vas oduševiti eksponati poput narodnih nošnji, prikaza unutrašnjosti kuća i stari predmeti koji oslikavaju kulturu Srba u 19. i 20. veku. 

U Beogradu se nalazi preko 30 muzeja, te smo sigurni da će svaki turista pronaći kulturni objekat koji će mu se dopasti. Izuzev pomenuta dva muzeja, izdvojićemo Muzej Nikole Tesle, Vojni muzej, Muzej nauke i tehnike i Muzej savremenih umetnosti.

Nakon posete muzejima, ne zaboravite da se uputite ka Hramu Svetog Save – najvećem pravoslavnom hramu, smeštenom na opštini Vračar, nedaleko od Trga Slavija. 

Ukoliko imate vremena nakon šetnje centrom grada, možete se zaputiti na Adu Ciganliju, gradski park i predeo oko Savskog jezera koji je omiljena vikend destinacija Beograđana tokom leta. 

Lokacije koje smo pomenuli u tekstu predstavljaju samo neke od znamenitosti i važnih turističkih mesta u Beogradu. Beogradske ulice, trgovi i znamenitosti retko koga su ostavili ravnodušnim. Sigurni smo da će i vas očarati jedinstveni šarm koji krasi Beograd, te da ćete poželeti da se vratite i obiđete i druge lokacije kojima se prestonica ponosi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 3 =