REVOLUCIONARNI PROIZVOD: Napravljena guma koja se ne može probušiti

FOTO: Pexels

Francuska kompanija “Mišlen” u utorak je predstavila prototip nove generacije auto-pneumatika, bez vazduha, te otpornih na bušenje, razvijen u partnerstvu sa američkim “Dženeral motorsom”, i planira da se na tržištu pojave već 2024. godine.

Ta guma koja se ne naduvava, već težinu vozila nosi na svojoj otvorenoj, rešetkastoj konstrukciji, predstavlja tehnologiju bez presedana koja eliminiše svaki rizik od probijanja, što bi vozačima trebalo da donese “više mira” i potencijalno nudi “velike ekološke prednosti”, rekao je Erik Vines, direktor istraživanja i razvoja “Mišlena” na sastanku o održivoj mobilnosti “Movin’On”.

– To je zaista revolucionarni proizvod. Sada oko 200 miliona guma mora biti bačeno svake godine u svetu zbog bušenja, probianja ili oštećenja od neprikladnog pritiska, rekao je on na konferenciji za novinare. To je ekvivalent težine 200 Ajfelovih kula – rekao je on.

Prototip, nazvan “Uptis” (Unique Puncture-proof Tire System – Jedinstveni sistem pneumatika otporan na probijanje), koristi novu tehnologiju zasnovanu na kompozitnim materijalima, koja omogućava performanse slične tradicionalnim gumama, kažu projektanti.

– Imate sve elemente Mišlenove gume, bez nedostataka – rekao je novi predsednik te grupe, Floran Menegak.

Prototip se testira na vozilu “Ševrolet Bolt EV” američkog “Dženeral motorsa”.

Izvor: Dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − eight =