Koje su prave igre za vaše dete?IGRA I IGRAČKE IZMEĐU 1. I 3. GODINE

Izvor:Pexels.com

Posle prvog rođendana dete se pretvara u pravog istraživača. Nije mu više dovoljno da do detalja otkrije sadržaj neke igračke već želi da vidi šta još sa njom može da uradi. Dete naslućuje uzročno posledične veze i u stanju je da ponavlja isti postupak bezbroj puta kako bi razradilo neku ideju. Ova ponavljanja će ga usmeriti prema narednom koraku, a to je da nešto sam izmisli. Možda će to biti samo još jedna kula od kocki, ali za njega su, u ovoj razvojnoj fazi, bitni vežbanje i izazov.

Igračke i stvarnost

Posle druge godine detetu treba igračka da bi dominirao stvarnošću. Ono još uvek nema sposobnost da u glavi stvori praktičnu, čistu sliku, sačinjenu od događaja. Da bi bolje razumelo stvari ono mora da se uživi. I tako igra postaje način da se izbaci agresivnost  ili da se pobede male frustracije. Dete to čini stvarajući zajedno sa svojim igračkama svet u kome ono određuje pravila.

Igračke za devojčice i dečake

Nekada se insistiralo na jasnoj razlici između dečaka i devojčica, kako u oblačenju tako i u igračkama koje su mogli da imaju.  Danas stručnjaci preporučuju da ne treba usmeravati decu prema određenim vrstama zabave. Predlagati devojčicama isključivo lutke, a dečacima samo automobile je vrlo isključiva stvar. U oba slučaja, ovakvo postupanje uslovljava slobodu igre i koči njihovu kreativnost.

Interesovanje za različite igračke postaće vidno u budućnosti, ali tokom prve dve godine pustite svoju decu da se zabavljaju kako god žele, nezavisno da li su devojčice ili dečaci. Plišane životinje, kocke ili lopte sve bez razlike pospešuju razvoj dečije mašte i odgovaraju svoj deci bez ikakve razlike.

Koja je najbolja igračka?

Od trenutka kad prohoda dete postaje „gospodar“ kuće i svaka stvar u njoj može da posluži kao igračka.

Od 11-18 meseci

U ovom periodu može se mnogo zabavljati organizujući i preuređujući predmete. Omiljena igračka su kocke u boji koje stavlja u pravu liniju ili slaže jednu na drugu. Ovo je i uzrast zainteresovanosti za zvukove: dopadaju im se bubnjevi, ksilofoni sa dirkama u boji, ali isto se tako razdragano svira i poklopcima.

Međutim, iznad svega ipak ostaje imitacija, kao najveći pokretač u osmišljavanju novih igara. Ono osvaja krpe dok vi čistite prašinu, igra se sa brašnom dok mesite ili uzima kutiju keksa sa police dok ste u kupovini. Došao je trenutak da pospešite njegovu maštu: pustite ga da petlja i pravi zbrku. Na taj način zadovoljiće svoju radoznalost. Budite oprezni da se ne povredi i sklonite sve opasne predmete iz njegovog domašaja.

Od 18-36 meseci

Vaše dete postaje sve samostalnije i voli sve igračke sa točkovima: od ručnih kolica sa jednim točkom pa sve do tricikla. Stekao je izvesni logički kapacitet i igra se sa uzročno-posledičnim igračkama. One se kreću ako podigne određenu ručicu ili se otvaraju ako pritisne odgovarajuće dugme.

Nije retko da dete oko druge godine izmisli nestvarnog prijatelja sa kojim će razgovarati glasno dok se samo igra. Nemojte se plašiti, to je sasvim normalan fenomen koji možda oslikava njegovu želju da bude sa drugom decom.

Sa dve godine dete poseduje sposobnost pamćenja što daje posebnu vrednost njegovim igračkama. Dete se seća šta je radilo ranije i možete ga videti kako traži igračku koju je prethodnog dana koristilo u parku ili pak onu koju je dobio na poklon od dede.

Mališan je sposoban da ostvari radnje koje imaju uzročno-posledični odnos i logički sled: npr. ne zadovoljava ga da se prosto popne na stolicu, sad je odgura do ormara i dohvati kutiju sa njega.

Počinje da oponaša odrasle, uglavnom roditelje.

U ovom periodu počinju da se uočavaju razlike između dečaka i devojčica kada je reč o igračkama. Slagalice se sviđaju i jednima i drugima. Uz pomoć njih uvežbaju manualne aktivnosti i razvijaju pažljivost.

Posle treće godine, urođena umetnička sposobnost dolazi do izražaja: oduševljavaju se plastelinom pomoću koga izražavaju stvari koje vide u kući, ludo se zabavljaju crtanjem i bojama.

Igre podražavanja i fantazije

Deca upoznaju stvarnost podražavanjem. Ova indentifikacija sa drugima je detetu potrebna za razumevanje delovanja onih koji ga okružuju, imitiranje uloga odraslih. U osamnaestom mesecu, dete se u igri pretvara da je mama, čim može da oblači odeću i cipele odraslih, ili zaokupljeno svojim aviončićem izigrava pilota.

Ta igra pretvaranja mu koristi da uspostavi odnos sa drugima, da razume razlike i pospeši maštu.

Ova sposobnost postaje još vidnija tokom narednih meseci, kad dete počne da zamišlja apstraktne situacije, npr. razgovara telefonom sa zamišljenim sagovornikom prislanjajući na uho slušalicu telefona igračke.

 Igre na otvorenom

U drugoj godini dete pokazuje svoj interes prema vršnjacima i rado se igra sa malim prijateljima koje sreće napolju. Mešanje vode i peska je jedna od aktivnosti koje ga ludo zabavljaju, isto kao i tobogani i ljuljaške na kojima isprobava svoju motoričku sposobnost. Naročito ona deca koja žive u gradu, i nemaju mnogo prilike da borave u prirodi, u parku jure naokolo svom snagom: ne oduzimajte im ovu slobodu.

Da biste izbegli padove i razne opasnosti obezbedite da sve igre napolju budu na zemlji. Nadzirite ih dok se igraju, ali ne budite previše brižni. Dok se penje ili sledi nacrtane putokaze, razgovarajte sa njim. Objašnjavajte mu sve te radnje koje upravo izvodi, ohrabrujte ga i ponavljajte: biće to dobra vežba i sa stanovišta jezika.

Koje su omiljene igračke i igre vašeg mališana?

Izvor:NajboljaMamaNaSvetu

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =