Šta nikako ne smete da stavljate u mikrotalasnu rernu

kuhinja-uređaji
Foto: Pixabay.com

Znate li da mikrotalasna rerna ove godine puni 75 godina? Davnih godina nastala je potpuno slučajno, tako što je prilikom razvoja radara za vojne svrhe, naučnik Persi Spenser počeo da ispituje uticaj mikrotalasa na hranu, a prve testirane namirnice za korišćenje u njoj bile su kokice i jaja. Kokice su uspele, ali jaja su eksplodirala. 

Prva mikrotalasna rerna težila je 340kg, što danas izgleda gotovo nezamislivo. Tokom narednih rešenja bivala je sve manja i manja, a polako je postajala nezaobilazni deo svačije kuhinje. Do devedesetih godina prošlog veka, statistika kaže da je preko 50 odsto domaćinstava imalo mikrotalasnu rernu, dok je danas taj procenat veći od 80. Neki podaci kažu da se danas mikrotalasna koristi čak i više od tradicionalne rerne. Bez obzira na to, mnogi još uvek ispituju u koje svrhe se sve može koristiti, a velika većina nije najsigurnija oko materijala koji su „dozvoljeni“ da se zagrevaju u njoj.

Kuvanje u mikrotalasnoj definitivno čini život jednostavnijim, a obroke mnogo bržim! Ali, mnogo je mitova oko spremanja hrane u mikrotalasnoj pećnici, zato pročitajte šta smete, a šta nikako ne biste smeli da stavljate u nju.

Metalne posude i aluminijumska folija

Svako ko je jednom pokušao da podgreje hranu u ovim materijalima zna sa čime su suočio. Rerna je počela da pucketa, a vrlo brzo su se stvorile i varnice koje znaju poprilično da nas uplaše. Za one koji još nisu testirali ovakav način podgrevanja hrane, savet je da to i ne čine. 

Metal je provodnik toplote i izazvaće ozbiljne reakcije prilikom mikrotalasnog zračenja. Ako želite da podgrejete ostatke hrane od prošlog obroka obavezno ih najpre izvadite iz folije ili metalne posude. Ako je to nemoguće, odlučite se za tradicionalan vid podgrevanja i spremanja hrane, a naš predlog su Electrolux šporeti.

Ne spremajte hranu bez poklopca

Hrana spremana pod mikrotalasima podrazumeva kuvanje na visokim temperaturama, što brzo dovodi do tačke ključanja. Ako želite da nešto skuvate ili podgrejete, ovo dovodi do rizika da će hrana brzo dostići tačku ključanja, a može da se desi da iscuri i napravi veliki nered. 

mikrotalasna-pećnica
Foto: Pixabay.com

Takođe, hrana se tako izlaže dužem zagrevanju, odnosno duže je izložena zračenju, što nije najzdravija opcija. Zbog svega navedenog, držite poklopac preko posude u kojoj je hrana, za svaki slučaj.

Ne koristite mikrotalasnu za pripremu mesa

Današnje mikrotalasne imaju napredne opcije, pa ste verovatno upoznati sa mikrotalasima koji služe za odmrzavanje mesa za kuvanje. Ali, ako ovakva opcija ne postoji, često pribegavamo brzinsko odmrzavanju na najmanjoj temperaturi. Treba da budete svesni da će odmrzavanje mesa na ovaj način dovesti do toga da će mese delimično da se skuva, a nepravilno kuvanje mesa može izazvati niz problema i toksina i bakterija.

Ako meso ne pripremite odmah, velika je šansa da će se pokvariti. Umesto toga, premestite meso iz zamrzivača u frižider veče pre nego što planirate da ga kuvate. Mnogo je sigurnije.

Hrana bez nadzora

Skupe mikrotalasne pećnice imaju veću snagu koja omogućuje ravnomernije zagrevanje hrane. Ali, iako nemate najmoderniju i skupu pećnicu, prekidanje procesa i mešanje dovešće do ravnomerne toplote u obroku. Mikrotalasne pećnice ne rade kao konvencionalne rerne, zbog toga je ovo jedan od važnijih koraka koji će vam uštedeti vreme čekanja.

kuhinja-mikortalasna-frižider
Foto: Pixabay.com

Još jedna prednost mešanja hrane je lakše čišćenje, budući da spremanje u mikrotalasnoj pećnici isušuje hranu, zbog čega ostaje zalepljena na posudi. Ako birate kraće programe i zagrevanje u intervalima uz mešanje, izbegavate nakupljanje hrane na površinama posude.

Plastika je veliko NE

Plastične posude generalno treba izbegavati, a pogotovo za toplu hranu, s obzirom na to da usled predugog zagrevanja u mikrotalasnoj, može doći i do njenog topljenja. Možda mislite da na kraćim programima ili nižim temperaturama ovo ne može da šteti, ali plastika sadrži niz štetnih materij koje se ispuštaju iako to ne vidite. 

Plastične posude u sebi sadrže hemikalije koje mogu da iscure u hranu, stoga plastične zamenite staklenim ili keramičkim posudama, a ako želite da prekrijete hranu koristite papirne ubruse. Plastika je NE!

Jedna od čestih zabluda ljudi je da mikrotalasna može da radi bez problema iako se u njoj ne nalazi ništa. Ne pokušavajte ovaj eksperiment, jer ćete samo bespotrebno trošiti električnu energiju. Evo objašnjenja: elektromagnetni talasi putuju molekulima vode, kada je mikrotalasna prazna u njoj nema ničega da apsorbuje te talase, a to može da dovede do potencijalne katastrofe. Zato budite vrlo oprezni sa ovom korisnom stvarčicom i koristite je pametno!

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + twelve =