Prva kragujevačka gimnazija dobila Park nauke

Fotografija: www.pixabay.com

Prva kragujevačka gimnazija dobila je Park nauke, jedini park takve vrste u Srbiji koji se nalazi u okviru škole. Za to su zaslužni profesorka fizike Ana Marković, te pedagoškinja Maja Marković i psiholog Ivan Nedeljković.

Ideja troje zaposlenih u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji bila je među najboljim na prošlogodišnjem konkursu SBB fondacije „Živi svoju ideju”, ali njeno rađanje nije slučajnost. AnaMaja i Ivan deo su tima koji već šest godina organizuje Festival nauke u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Zato i nije čudo što su se našli među pobednicima konkursa pod nazivom „Živi svoju ideju” i osvojili milion dinara za realizaciju svoje zamisli.

„Veći deo novca uložen je u adaptaciju prostora. Deo eksponata smo sami napravili, a deo dobili od Centra za promociju nauke. Namera nam je da najbolji eksponati sa festivala nauke, koji organizujemo, budu deo ovog parka“, kaže Maja Marković.

Park je smešten u izdvojenom, pomalo izolovanom delu školskog dvorišta koji đaci gimnazije zovu kocka. U njemu se nalazi sedam eksponata, koji su posvećeni različitim prirodnim i društvenim naukama. Svaki esponat ima utisnut QR kod, pomoću koga đaci mogu svojim mobilnim telefonom da “pročitaju” šta predstavlja. Deo parka je predviđen za učionicu na otvorenom, a deo za relaksaciju.
„Park još uvek nije završen. On je praktično i zamišljen kao projekat koji se stalno razvija i unapređuje. Ideja nam je i da bude uvršten u turističku ponudu grada, kroz saradnju sa Gradskom turističkom organizacijom“, objašnjava Ivan Nedeljković.

Pored Gradske turističke organizacije, realizaciju ideje troje kreativnih prosvetnih radnika savetima su pomogli i profesori Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, dok je podrška grada za sada izostala.

Izvor: priredila Aleksandra Mišković, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =