Prikaz knjige „Zovem se Vera“ Jelene Tasić

Vera najviše na svetu voli belu čokoladu i košarku. I tatu. Baš kao i svaka devojčica. Ili možda baš suprotno od svake devojčice.

Sigurno ste nekada želeli nešto. Želeli ste toliko jako da ste to nešto i dobili. Možda ne u stvarnosti, ali u mašti svakako da jeste. Na primer, želeli ste da se spuštate na vodenom toboganu. Sigurno da jeste, to sva deca žele. Sva deca i poneki odrasli. Toliko ste želeli da se spuštate, da ste svako veče pred spavanje zamišljali vodeni tobogan. U početku je bio žuti i nije bio preterano veliki. Ali što ste više maštali o njemu on je imao sve više boja i bio je sve veći. Na kraju je vaš tobogan bio kao duga i išao je skroz do oblaka. A zašto i ne bi, u mašti je sve dopušteno.

Moj zmaj je bio običan. Nisam želela da bude neki šareniš. To mi nekako deluje nestvarno. Zato sam imala običnog zmaja. Skoro pa stvarnog.

Roman Zovem se Vera jeste priča o devojčici koja je puno toga izgubila, ali nikada nije izgubila samu sebe. Nikada nije izgubila veru. Ovo je priča o onima koji svoju muku muče sami, o onima koji su nevidljivi za sistem, a neretko i za druge ljude. Ovo je priča o empatiji. Ili o nedostatku iste. 

Vera, slobodno sedi tu. Oni nas ne vide. Mi smo mrlja na belom papiru. Postojimo. Svi znaju da smo tu, ali ne smetamo im da pišu svoje misli.

Vera je želela nešto, baš kao vi i ja. 

Daćete mi kilogram radosti, molim Vas.

Međutim, nekada ni u mašti ne možemo da dobijemo ono što želimo. Bez obzira na to koliko jako želimo.

Volela bih da odem na Mesec. Ne bih zaista otišla tamo. Ali u mislima, zašto da ne? Mama mi je rekla da u mislima možeš da odeš gde god poželiš. E pa, ja sam poželela da odem na Mesec. Jer Mesec je dovoljno daleko od svega što me rastužuje.

Kada uprkos svemu ne možemo da ostvarimo želje, ostaje nam bela čokolada i vera. Pa, bela čokolada traje samo dok je ne smažete. Zato je mnogo bolje da se uzdate u veru. A vera – to ste vi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 6 =