Sve se teže podnosi: Grip ove sezone „lomi“ jače nego inače

Fotografija: www.pixabay.com

Broj obolelih od influence je zasad sporadičan, ali je klinička slika dramatično izraženija. Oporavak traje i po 10 dana, bolest prati izrazito visoka temperatura, naglašena slabost, bolovi u mišićima i zglobovima

GRIP još “ne trese” punom snagom, ali se teže podnosi nego prošle sezone, potvrđuju lekari: oporavak traje i po 10 dana, oboleli imaju izrazito visoku temperaturu, naglašenu slabost, bolove u mišićima i zglobovima. Ove simptome najteže podnose najstariji i najmlađi.

Obolevanje je još sporadično, tek se očekuje zalet virusa, a lekari upozoravaju da se influenca odboluje u krevetu, kako ne bi došlo do komplikacija.

– Važno je da pacijent posle dva do tri dana od ifekcije dođe do lekara, da mu se poslušaju pluća i da se po potrebi propiše antibiotik – kaže dr Vesna Đekić Tasić, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja Rakovica. – Do tada je bitno da se snižava temperatura lekovima, da se uzimaju i medikamenti protiv bolova i da se održava prohodnost nosa da ne bi došlo do upale grla i ušiju.

Hronični bolesnici, koji se nisu vakcinisali, trebalo bi što manje da izlaze iz kuće, jer tako umanjuju mogućnost da se zaraze.

– Grip nije bezazlena infekcija i vrlo lako može da se iskomplikuje – kaže dr Đekić Tasić. – Pre nekoliko dana imala sam mladu pacijentkinju kojoj se grip spustio na pluća, a to znači da će njen oporavak trajati i do mesec dana.

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara kaže da u smeni ima pet do šest pacijenata sa visokom temperaturom:

– To su uglavnom respiratorne infekcije, a pravi nalet gripa nam tek sledi. To što još nema mnogo obolelih, verujem da je i zbog velikog broja onih koji su se ove godine vakcinisali.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da je među mališanima jako teško prepoznati da li je reč o gripu ili o respiratornoj virozi:

– Kada dete ima visoku temperaturu, bolove u mišićima, malaksalo je toliko da ne ustaje iz kreveta i odbija da jede, tada je sigurno gripozno. Ali, za sada nismo imali mališane kod kojih sumnjamo na grip.

Prvi inficirani virusom gripa u Srbiji registrovani su polovinom prošlog meseca. U brisevima dva pacijenta – iz Beograda i Niša, u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” izolovan je virus A(H1)pdm 09, koji je izazvao pandemiju tzv. svinjskog gripa 2009. godine. Taj soj sadrži ovogodišnja sezonska vakcina, što znači da su svi vakcinisani zaštićeni od težih komplikacija. Virus A(H1), koji je izolovan u Srbiji, dominantan je ove sezone u čitavoj Evropi, ali prisutan je i virus tipa B, koji ima manji epidemijski potencijal nego virus tipa A.

VAKCINA MOŽE, ALI JE NEMA

Iako je najbolje vreme za vakcinaciju protiv gripa od sredine oktobra do polovine novembra, vakcina i sada može da se primi, ali je tada bitno da se naredne dve-tri nedelje, dok se ne stvore antitela, izbegavaju kontakti sa zaraženima.Problem je što su vakcine za besplatnu imunizaciju o trošku države uglavnom potrošene, a vakcina još može da se nađe u privatnoj praksi.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 13 =