Od jula MINUT do 22 RSD, poruka do 7 RSD – i dalje PRESKUPO

Fotografija: Pixabay.com

Od 1. jula građani država zapadnog Balkana moći će u romingu međusobno da telefoniraju po cenama nižim za skoro 30 odsto. To je tek početak primene regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan još u aprilu. Cene će u ovoj prvoj fazi biti smanjenje 27 odsto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

Minut razgovora neće moći da košta više od 22,4 dinara, poruka najviše sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka iznositi 21,4 dinara po megabajtu. Cena rominga sa Albanijom, na primer, biće niža čak 85 odsto, budući da ta zemlja do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Operateri mobilne telefonije za Politiku nisu mogli da navedu tačne cene, kao ni to do li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum. Međutim, potvrdili su da je u toku izrada cenovnika i da će građani pre početka primene ovog sporazuma biti obavešteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.

Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji se od ukupnog roming saobraćaja, 70 odsto odnosi na zapadni Balkan.

Međutim telefoniranje u romingu je u našem regionu i dalje skupo posebno ako se poredimo sa Evropskom unijom koja je od juna 2017. godine potpuno ukinula roming. Svi oni koji imaju sim karticu neke od zemalja EU svoje pakete mogu da koriste na teritoriji Evropske unije na isti način kao i u nacionalnom saobraćaju.

Bez obzira na insistiranje zemalja zapadnog Balkana, EU do sada nije pokazala spremnost da se odlukom o ukidanju rominga u Evropi obuhvate i zemlje koje su u procesu pridruživanja EU. Evropska komisija je do sada bila fokusirana na to da se najpre potpiše sporazum za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i razmatra pitanje ukidanja rominga između nas i zemalja Evropske unije.

Izvor: BIZlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + twenty =