Zaštitita kože nakon izlaganja suncu

Zaštitita kože nakon izlaganja suncu

Tokom letnjeg perioda je koža izložena velikim promenama, pogotovo kada je u pitanju zračenje te stalno tražimo najbolje načine kako da se zaštitimo. Promenljivo vreme koje donosi velike temperaturne razlike nepovoljno utiče na ceo organizam i ove promene su vidljive na koži. Potrebno je povesti računa o koži svakodnevno i pored korišćenja kreme sa visokim zaštitnim faktorom, treba povesti računa o hidrataciji i promenama na koži kako bismo bili potpuno sigurni da neće doći do nekog problema.

Faktor zaštite

Jedna od najčešćih grešaka koju svi prave jeste korišćenje kreme tek kada krenu na more ili kupanje. Dermatolozi savetuju upotrebu laganih krema već tokom proleća kako bi se koža polako počela pripremati za predstojeće visoke temperature. Takođe, ovo će pomoći koži da bude zaštićena u prelaznom periodu kada se često dešava da ona postane suva i da se peruta. Potrebno je nanositi kremu sa nižim faktorom već početkom maja i obavezno koristiti onu koja dodatno hidrira kožu. Ovo će pomoći svima onima koji žele savršen ten u pripremi kože za ono što ih čeka tokom cele sezone sunčanja.

Zaštitita kože nakon izlaganja suncu

Stalno hidriranje

Kožu je neophodno stalno hidrirati, pogotovo u periodu kada je stalno izložena jakim UV zracima. Neophodno je piti i više vode nego što se preporučuje jer se tokom leta koža dodatno isušuje i potrebno joj je više tečnosti kako bi nakon celog dana pod jakim temperaturama mogla da se oporavi u potpunosti. Pored toga, kreme koje ćemo nanositi u toku dana treba da pospešuju hidraciju i odgovaraju našem tipu kože. Nakon sunčanja je potrebno nanositi kreme koje će umiriti kožu, a pre spavanja hidratantne kreme koje sadrže vitamine kako bi se postigla elastičnost i dodatna nega.

Promene na koži

Izlaganje suncu tokom leta donosi brojne probleme koji se manifestuju na koži. Najčešće se javlja jako crvenilo koje može da pređe u opekotine ukoliko smo predugo izloženi jakoj temperaturi i UV zracima. Potrebno je kožu oporaviti u potpunosti pre ponovnog izlaganja sunčevim zracima kako bismo sprečili pojavu ozbiljnijeg problema. Pored toga, javljaju se brojne promene u vidu sunčevih pegica i mladeža za koje nikada ne možemo biti sigurni koliko su ozbiljni. Stoga je potrebno da uradimo kompletan pregled mladeža kako bismo utvrdili ozbiljnost situacije i potrebu za njegovim uklanjanjem ili praćenjem.

Zaštitita kože nakon izlaganja suncu

Napravite piling

Sve više ljudi se okreće prirodi u potrazi za najboljom negom i raznim prirodnim pilinzima koji mogu da pomognu kod određenih problema sa kožom. Nakon konstantnog izlaganja visokim temperaturama, kožu je potrebno oporaviti uz pomoć prirodnih supstanci koje će pozitivno da utiču na kožu. U zavisnosti od tipa vaše kože, načinu upijanja sunčevih zraka i stanju nakon sunčanja, pronađite najbolju kombinaciju koja će vam oporaviti kožu, dodatno je nahraniti i osvežiti kako biste bili spremni za ono što vas očekuje u narednim danima.

Osetljivi delovi

Često smo previše fokusirani na delove tela koji najčešće imaju problema te zaboravimo na one koji su takođe osetljivi ali ne vodimo dovoljno računa o njima. Ovde se prvenstveno misli na usne koje ostaju uskraćene za UV zaštitu, a često se dešava njihovo isušivanje što dovodi do pucanja kože. Ne zaboravite da je svakom delu tela potrebna pažnja u vidu raznih krema i zaštite te je i delovima poput ušiju, prstiju i vrata takođe potrebna zaštita kako ne bi došlo do problema usled izlaganja suncu.

Ponekad su osnovni principi nege ono što daje najbolje rezultate te uz malo brige i kontrole možete da izdržite da celo leto prođe bez nekih većih problema. Uz stalno praćenje promena na koži i redovnu negu, leto možete da provedete u miru i harmoniji opuštajući se tokom sunčanja. Ne zaboravite da nakon toga sledi zaštita koja vam je neophodna kako bi vaša koža blistala i bila negovana i hidrirana.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 26 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + 17 =