Kako deci održati raspored spavanja tokom leta?

Sada, kada su dani duži i bliže se letnji praznici, uzbuđenje zbog igranja napolju, odmora i kampovanja može dovesti do toga da se san i spavanje kod dece stavi u drugi plan. Ne menjaju se svačije navike tokom leta, ali ako idete na duge odmore ili nemate nikakvih obaveza tokom leta, to može uticati na vaš svakodnevni raspored. Bez žurbe da u određeno vreme izađete na vrata, pravite ručkove ili trčite na autobus, lako je izaći iz rutine. 

Dolaze nam dani puni dugih jutarnjih izležavanja, laganog oblačenja ili celodnevnog pidžama outfit-a. Ali šta je sa rasporedom dremki za decu i odlaska na spavanje uveče? Gde se sve to uklapa i kako održati neki red tokom lenjih letnjih dana? Imamo nekoliko saveta za vas kako da održavate raspored spavanja tokom leta.

Opušteniji pristup letnjem rasporedu spavanja je razumljiv i uživanje u zajedničkom vremenu kao porodica je važno, ali ipak možete održati neki red koja će pomoći vašim mališanima da ostanu u skladu sa svojim rasporedom, a bez osećaja da ne možete uživati i zabaviti se!
Sve počinje budjenjem!

Razumemo vas! Letnji praznici znače i duže spavanje ujutru koje je ponekad apsolutno neophodno. Ono što ne želite je da uđete u „začarani krug” kada se vaše dete svakog jutra budi u različito vreme. To će dovesti do poremećaja njihovog ritma odnosno njihov unutrašnji telesni sat će biti narušen. Ovakav ritam može dovesti do toga da se vaše dete stalno oseća kao da je upravo preletelo pola sveta u avionu, potpuno izbačen iz koloseka. U tom slučaju prešarajte zabavu sa spiska ovog leta. 

Ukoliko je dete srazmerno promenilo navike, na primer spavalo je od 8 uveče do 8 ujutru, a sada spava od 10 uveče do 10 ujutru, to je u redu jer dobija dovoljno sna i odmora. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste ako dete ide kasnije na spavanje, a budi se i dalje po starim navikama. U tom slučaju remeti vreme koje mu je do tada bilo potrebno za odmor i san.

Pokušajte da zadržite vaše navike koliko god je to moguće

Nemojte pogrešno da nas shvatite, ne govorimo vam da ne biste trebali da uživate u letnjem odmoru. Samo vam govorimo da bi bila dobra ideja da održite raspored spavanja zbog zdravlja.

Koji god razlog bio zbog kojeg vaše dete iz noći u noć želi da ostane budno duže, pokušajte da od toga napravite posebne prilike, na primer jednom nedeljno, kako bi i deca osetila da je to nešto posebno i dodatno uživala. Takvi trenuci će im zauvek ostati u sećanju.

Te posebne noći ne moraju da obuhvataju neke lude žurke. Radije organizujte nešto što će ih primiriti. Na primer, možete obući pidžame, a deca svoje omiljene vreće za spavanje, izneti ćebe na dvorište i posmatrati zvezde. Oh, da znate samo kakvi se razgovori tada povedu. Ova aktivnost će ipak doprineti nekom smiraju i lakšem prelasku u san.

Zvukovi leta

Proleće povezujemo sa budjenjem, a leto bismo onda mogli sa budnosti. Tokom leta, sunce vrlo rano udara u naše prozore, ptice se bude pre svih nas, pas laje u dvorištu, a negde u okolini se sigurno nešto gradi i mašine često umeju i pre vremena da nas probude.

Kao malu pomoć za ove situacije, možete nabaviti tamne zavese koje će blokirate zrake sunce. A umesto zvuka mašina pustiti neku „belu buku” vrlo tiho, da održi mir, makar na kratko.

Dremke i dnevno spavanje

Mnogi od vas kod kuće imaju i jedno starije dete, uz malu bebu. Bebama je svakako potrebna dremka u toku dana, dok se starije dete buni. Mada u vrelim letnjim danima svima prija smiraj u toku dana.

Pokušajte da ne organizujete sve ukućane oko bebine dremke. Beba neka spava, a starije dete može da se uključi u neku mirniju aktivnost – da pravi nešto ili čita. Ako su oba roditelja kod kuće – podelite se i vladajte!

Letnji praznici i dalje mogu biti zabavna opuštena avantura sa porodicom i prijateljima, samo ne zaboravite da je dobar san podjednako važan kako za decu tako i za roditelje. Odmorna porodica je srećna porodica!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + twenty =