Zapošljavanje mladih: Kako konkurisati i šta očekivati od posla u inostranim kompanijama

Posao u inostranim kompanijama

U poslednjih nekoliko godina, sve više kompanija odlučuje se za poslovanje izvan okvira domaćeg tržišta. Bilo da su u pitanju multinacionalne kompanije koje otvaraju predstavništva širom sveta ili start-up firme kojima je isplativije da plaćaju zaposlene iz zemalja sa nižim standardom, kandidati imaju više opcija za izbor posla. Posao u inostranim kompanijama donosi brojne beneficije, više plate i mogućnost sticanja novih znanja, ali i priliku za usavršavanje stranog jezika. Mlađi kandidati se sve češće odlučuju da apliciraju za poslove u ovim kompanijama, jer ih smatraju boljom „odskočnom daskom“ za nastavak karijere. 

Posao u inostranim kompanijama zavisi od politike firme

Kod kompanija koje otvaraju predstavništva u stranim zemljama razlikuju se dve politike zapošljavanja. Etnocentrična politika znači da kompanija zapošljava radnike iz matične zemlje, a do toga dolazi najčešće zbog nedostatka adekvatnih kadrova za tražene pozicije, kao i cilja da se održi jedinstvena korporativna kultura. Policentrična politika znači da će kompanija u inostranim poslovnicama zapošljavati lokalno stanovništvo, a u svojoj centrali stanovništvo iz matične zemlje. Slanjem zaposlenih iz matične zemlje, plaćali bi troškove stanovanja, prevoza i više dnevnice. Na ovaj način, angažovanjem lokalnog stanovništva, kompanija snižava troškove. Zaposleni mogu doći u situaciju da sarađuju sa kolegama čija se kultura drastično razlikuje od njihove. Dobra strana je upoznavanje radnih navika i kulture zaposlenih u toj zemlji, a loša stres zbog potencijalnih nesporazuma. Inostrane kompanije najčešće na menadžerskim pozicijama postavljaju stare radnike iz svojih zemalja, dok ne steknu poverenje u nove zaposlene iz zemlje u kojoj posluju. Ako želite da i vi dobijete menadžersku poziciju, važno je da budete odgovorni, snalažljivi, inovativni, ali i da imate podršku šefa

Posao u inostranim kompanijama

Konkurisanje za posao u inostranim kompanijama 

Osnovna stvar prilikom konkurisanja za posao u inostranim kompanijama je znanje engleskog jezika. Pojedine kompanije zahtevaju od kandidata znanje njihovog maternjeg jezika. Ukoliko ne znate jezik na nivou koji se traži u oglasu za posao, a jako želite da se zaposlite i verujete da se možete snaći, potražite prevodilačke usluge. Vaš CV će biti perfektan i imaćete veću mogućnost da prođete u naredni krug selekcije. Samo je važno da razlika između traženog znanja jezika i vašeg realnog znanje ne bude prevelika. Zamislite se u situaciji da ne razumete šta menadžer očekuje od vas ili da pogrešno prevedete važan dokument. Potrudite se da u periodu od slanja biografije do kraja konkursa što više poboljšate znanje jezika kroz kurseve, čitanje literature, gledanje filmova, slušanje muzike i slično. Sve ostale stavke iz oglasa za koji konkurišete identične su kao kod domaćih kompanija. 

Prednosti i mane rada u stranim firmama

Kao najveće prednosti rada u stranim firmama navode se: redovna primanja (najčešće viša nego na istim pozicijama u domaćim kompanijama), puna plata na računu, mogućnost napredovanja i usavršavanja, moderne kancelarije sa najsavremenijom opremom, materijalne i nematerijalne stimulacije. Inostrane kompanije preferiraju povlastice poput privatnog zdravstvenog osiguranja, prostora za razonodu i rekreaciju zaposlenih (sale za bilijar, teretana i slično), team building-a i drugo. Zaposleni u inostranim kompanijama kao mane najčešće navode netipično radno vreme (naročito kod kineskih i američkih firmi), nemogućnost ispoljavanja kreativnosti i nesporazume izazvane različitostima u kulturama. Kao i svaki posao, posao u inostranim kompanijama nekome može biti izuzetna prilika u karijeri, a nekome samo prolazna faza koju želi što pre da zaboravi. 

Posao u inostranim kompanijama

Najpoželjnije inostrane kompanije za zaposlenje

Prema anketama koje se sprovode skoro svake godine, sajt polovi.infistud.com pravi listu najpoželjnijih kompanija za rad u Srbiji. Treba istaći i da su ispitanicima kod poslodavca najbitniji dobri međuljudski odnosi i radna atmosfera, sledi tretman zaposlenih i na trećem mestu ističu visinu plate. Godinama u vrhu nalaze se Coca-Cola HBC Srbija, Telenor Srbija, Microsoft Software, Philip Morris Services, Lild Srbija i Robert Bosch. Kao što i sami možete zaključiti radi se velikim multinacionalnim kompanijama. Među studentima i diplomcima, jedna od najpopularnijih stranih kompanija je NCR. Ova američka kompanija bavi se pružanjem podrške firmama iz oblasti informacionih tehnologija, finansija, turizma, ugostiteljstva, telekomunikacija, zabave, igara na sreću, javnog sektora i telekomunikacija. Samim tim otvara mogućnost različitim profilima kandidata da konkurišu za otvorene pozicije. Međutim, sve više ispitanika označava manje privatne inostrane kompanije kao najpoželjnije za rad. One često pružaju mogućnost rada od kuće uz adekvatnu opremu. Stoga, onaj ko ne voli da gubi vreme na put do posla i u pripremi za odlazak u kancelariju, može naći dobru priliku za remote posao. Najviše ovakvih kompanija posluje u oblasti informacionih tehnologija, ali ima i marketinških agencija, agencija koje se bave prevođenjem ili logistikom, dizajnom i slično. Na vama je da izaberete za koji posao ćete konkurisati u skladu sa svojim interesovanjima i željama.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 41 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =