ČETIRI načina kako da izbegnete stres kada planirate porodično putovanje

Kada ste bili mlađi, bez obaveza, posla i porodice, leto je bilo omiljeni period u godini, zar ne? Sa godinama i poslovnim i porodičnim obavezama se sve promenilo. Štaviše, pripreme za letovanje sa porodicom su postale… izazovne. I stresne!

Međutim, postoje mali trikovi i strategije koje vam putovanje i pripreme za isto mogu učiniti prijatnijim – od sastavljanja liste za neophodne stvari, pa sve do pametnih ideja kako ostati smireni tokom puta i ne nervirati se ako nešto „ne ide po planu“:

1. Budite otvoreni prema promenama

Nemojte napraviti previše striktan plan. Umesto toga, bolje zapisati obavezne tačke i ostaviti neke stavke otvorene za ono što slučajno dolazi. Takođe, budite spremni da će vam se možda tokom puta promeniti interesovanje za ono što želite da obiđete – i to je ok.

2. ALI ostanite organizovani

Porodičan odmor može da bude vrlo zabavan, ali planiranje je često stresno – naročito kada pakujete stvari za više ljudi. Svima su potrebne osnovne stvari, ali svako ima i neke specifične stvari koje im trebaju i to ne sme da se zaboravi. Zato napravite MASTER listu za pakovanje. Ako hoćete da odete korak dalje, možete Excel iskoristiti za tako nešto – na taj način možete menjati kolone i redove u odnosu na tip putovanja.

3. Postavite granice

Koliko god je na porodičnom odmoru reč o međusobnom povezivanju, svaki član porodice treba da ima vremena i za sebe. Unapred se dogovorite da je jutro ili veče vreme za individualne aktivnosti – neko voli da čita, neko da trči, šeta. Nakon što zadovoljite sopstvene potrebe, možete se okupiti opet na večeri ili ručku ili pak smislite neku zajedničku aktivnost – društvene igre.

4. Budite kreativni

Ako putujete sa baš malom decom, vrlo je verovatno da će im često biti dosadno u putu. Zato treba zaokupiti njihovu pažnju i osmisliti kreativne igre. Npr. smislite čarobnu reč i svaki put kada deca vide žuti auto, moraju da uzviknu tu reč. I ko uoči najviše žutih automobila – pobeđuje.

Izvor: BIZlife.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1387 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + 15 =