Zašto mnoge slučajnosti nisu slučajne?

Fotografija: Pixabay.com

Da li verujete u slučajnosti i sudbinu ili mislite da u potpunosti možemo da kontrolišemo sve što nam se dešava u životu? Ako spadate u prvu grupu, pročitajte ovaj zanimljiv tekst i saznajte nešto više o slučajnostima

Svaka osoba je sigurno jednom u životu došla u situaciju da ne može da objasni neizbežne slučajnosti. Na primer, iznenada ste odlučili da pozovete starog prijatelja i tog istog trena on zove vas; ili ste slučajno sreli nekog poznanika na ulici i nakon razgovora sa njim vaš život se promenio naglavačke; ili ste se u glavi nešto zapitali, a zatim pronašli odgovor u reklamnom posteru.

Ponekad su koincidencije tako savšrene da je nemoguće poverovati u njih. Odličan primer toga nalazi se u jednoj priči Entonija Hopkinsa. Pripremao se za snimanje filma Devojka iz Petrovke, koji je baziran na romanu Džordža Fajfera. Kako bi prostudirao svoj lik, bila mu je potrebna originalna verzija dela, koje nije mogao da nađe ni u jednoj knjižari niti biblioteci.

Bio je potpuno očajan, ali je sasvim slučajno pronašao jedan primerak romana koji je neko zaboravio na sedištu u metrou. Zatim, kada je krenuo na let kako bi otišao na set, glumac je slučajno naleteo na Fajfera, autora dela, koji se požalio Hopkinsu da je pozajmio jednom prijatelju najvredniji primerak svoje knjige, zajedno sa svojim beleškama, a on ga je izgubio u metrou.

Izgleda da su svi događaji na svetu, svi ljudi i sve infomacije međusobno povezani nevidljivim koncima koji ponekad sijaju i, prema mišljenju poznatog psihijatra Karla Gustava Junga, zaista jeste tako. Ovaj fenomen se naziva sinhronicitet, i može se smatrati najvećom misterijom Univerzuma.

Jung je došao do zaključka da postoji veza između ljudskog bića i onoga što ga okružuje, tačnije, prostora, vremena, svesnog i nesvesnog. U određenim trenucima, pod uticajem objektivnih čula, u tom odnosu javlja se snažna privlačnost i ona izaziva neočekivane slučajnosti koje obično nazivamo sudbinskim slučajnostima, neverovatnom srećom ili čak čudom.

Što je uža veza između nas i onoga što nas okružuje, to je veća verovatnoća da ćemo primetiti i pridati značaj čak i najmanjim slučajnostima. Na primer, to mogu biti reklamni oglasi, pesme ili radio stanice, neočekivani susreti, slike, razgovori, mirisi.

Naravno da ne možemo u potpunosti verovati tom fenomenu, mada, njegovo postojanje nam ponekad pomaže da delujemo i donosimo odluke ili da u potpunosti promenimo život. Jednostavno, treba da budemo otvoreniji i pažljiviji pri stvaranju moguće sinhronizacije. Nije uzalud govorio Don Huan: „pozitivna slučajnost je jednostavno jedan oblik delanja‟.

Izvor: iserbia.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 10 =