Zašto volimo i slavimo Dan zaljubljenih?

ruža-par-dan-zaljubljenih
Foto: Pixabay.com

Dan ljubavi, darivanja i romantike – tako se širom sveta opisuje Dan zaljubljenih ili praznik Svetog Valentina. Dok ga neki parovi čekaju s nestrpljenjem i blagom tremom, drugima predstavlja izvor posebne nervoze, treći se drže onog čuvenog gesla da im je svaki dan u godini dan ljubavi.

Kojoj god grupi pripadali, nije naodmet podsetiti se zašto volimo Dan zaljubljenih i zbog čega je dobro slaviti ljubav.

Dan zaljubljenih je dan za poklone

Da, poklanjamo za rođendan, Novu godinu i u posebnim prilikama, ali ima li posebnije prilike od dana koji je posvećen ljubavi? Dan zaljubljenih je zapravo šansa čak i za one neromantične da istupe i pokažu koliko im je stalo. Kada se daruje s ljubavlju, onda nijedan poklon ne može biti pogrešan. Ipak, mnogi s puno pažnje i detalja planiraju dar za ovaj dan i traže način na koji će potpuno oduševiti svoju partnerku ili partnera.

Foto: Pixabay.com

Nakit, čokolada, knjiga, odeća, putovanje – predlozi se mogu nizati u nedogled. Kako onda izabrati idealan poklon? Dobro slušajte svog partnera, šta je to što mu fali, ima li nekih skrivenih želja ili snova? Osmeh možete izazvati nečim tako jednostavnim kao što je cvet. Radost i ushićenje ispratiće otvaranje praktičnog ili dugo željenog predmeta. Atraktivan i kvalitetan poklon za devojku mogu biti ženske majice izrađene od pamučnog materijala, klasičnog ili neobičnog kroja i dezena. Nešto ovako nežno i istovremeno korisno i lepo darujte uz buket cveća, čokoladu i romantičnu poruku. Oduševljenje neće izostati.

Prilika za opuštanje sa voljenom osobom

Život u savremenom dobu je napet i brz, pa nije retkost da pod svakodnevnim stresom na poslu nažalost zaboravimo na one važne stvari. Ovo je naročito izraženo kod onih parova koji već žive zajedno – ljubav i nežnost polako postaju nešto što se podrazumeva. Kako ne očekujemo od dugogodišnjeg partnera istu onu strast kao na početku veze, nije neuobičajeno da prođe dan bez zajedničkog opuštanja i uživanja. Dan zaljubljenih je upravo prilika da se to promeni.

Zašto ne biste razmazili voljenu osobu i priredili joj iznenađenje kao u holivudskom filmu – rezervacija u ekskluzivnom restoranu, romantična atmosfera uz vino, sveće i ukusno jelo? Ako vam ovaj scenario zvuči kao kliše, zamenite ga izlaskom u bioskop, odlaskom u spa centar, šetnjom u prirodi ili bilo čime što ste često radili na početku zabavljanja.

Možete krenuti u celodnevni obilazak sopstvenog grada kao turisti, sa mapom i fotoaparatom. Ako ste više za odmor i opuštanje u intimnom okruženju, uživajte u filmskom maratonu kod kuće. Zajedno napravite listu romantičnih filmova i komedija, pripremite kokice, vino ili bilo koje grickalice koje volite. Odlična ideja za opuštanje je i mirišljava kupka uz laganu muziku.

Zaboravite na obaveze i probleme na poslu, posvetite se samo jedno drugom, setite se nekih lepih događaja iz prošlosti ili razgovarajte o planovima za budućnost. Dovoljno je da tih nekoliko sati jednostavno budete zajedno. Vreme koje poklonimo osobama koje volimo je najveća dragocenost.

Putovanje kao romantična avantura udvoje

Zašto dan ljubavi ne biste pretvorili u ceo vikend? Prava avantura će biti romantičan beg iz grada u mesto u kom nijedno od vas dvoje niste bili. Ne morate leteti do Pariza da biste uživali. Otvorite zajedno mapu i pogledajte koji se to grad ili varošica nalaze u blizini i imaju nešto zanimljivo da ponude. Dovoljno je da prenoćite u hotelu, šetate bez cilja nepoznatim ulicama, obiđete znamenitosti, kupite sitnice u gradskoj suvenirnici. Ako vam je dosta gradske buke i gužve, svoju ljubavnu pustolovinu možete preseliti na planinu ili na neki mirni salaš. Zelenilo, lepota prirode i bajkovite šetnje pravo su napajanje energijom koje će vas podsetiti da Dan zaljubljenih slavite 365 dana u godini.

Uživanje u čokoladi – bez griže savesti

čokoladne-bombone-dan-zaljubljenih
Foto: Pixabay.com

Razlog više da volimo Dan zaljubljenih je sasvim sigurno – čokolada. U kutiji u obliku srca, sa lešnicima ili mlečnim punjenjem, u raznim oblicima i veličinama, čokolada je jednostavno sreća u pakovanju. Njen hemijski sastav to i dokazuje. Pored teobromina, kao izvrsnog podizača raspoloženja, čokolada sadrži i feniletilamin koji izaziva oslobađanje endorfina, hormona sreće, u organizmu. Kada se tome doda i celokupna “ljubavna” atmosfera, nema sumnje da je ovo dan posvećen hedonizmu. Ne treba da nas grize savest što smo zaljubljeni i srećni, zar ne? Štangla čokolade više pojedena na taj dan lako će se istopiti u teretani kasnije.

Izražavanje nežnosti – na kreativan način

Dan zaljubljenih je uvek dobar povod za poklone, čokoladu, cveće i zajednički provedeno vreme. Ipak, ono što je najznačajnije u vezi sa praznikom ljubavi jeste mogućnost da se nežnost izrazi na kreativan način. Možete napisati ljubavno pismo, nasnimiti listu pesama koje vam znače na CD ili čak muzičku kasetu – malo retro romantike je svima potrebno s vremena na vreme.

Bilo da spadate u one parove koji vole antikvitete ili ste potpuno okrenuti izumima savremenog sveta, ovakvi pokloni i znaci pažnje pretvoriće se u upečatljivu uspomenu. Zamislite samo taj razgovor kroz neku godinu: Sećaš se onog Dana zaljubljenih kad sam ti poklonio vokmen i ljubavni miks na kaseti?

Osim toga, ovo je takođe pravo vreme da napravite unikatan poklon. Napravite kolaž zajedničkih fotografija, ljubavnu mapu sa označenim mestom prvog sastanka, napišite ljubavnu pesmu – u ljubavi je sve dozvoljeno, zar ne?

Slaviti ljubav pompezno i teatralno

Na kraju, za sve one koji nisu navikli na teatralne i dramatične izlive nežnosti, nema savršenijeg dana da izađu iz svoje zone komfora od Dana zaljubljenih. Odlazak na ples, javno izjavljivanje ljubavi, grandiozni buketi ili skupoceni nakit samo su neki od načina da se ljubav slavi filmski. Možda nije lako napraviti svakodnevicu da liči na priče sa bioskopskog platna, no to nije razlog da ne pokušate – i to baš na najljubavniji dan u godini.

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 5 =