Šta su psihološko savetovanje i psihoterapija?

Fotografija: www.pixabay.com

Može delovati čudno, ali psihološko savetovanje zapravo ne podrazumeva davanje saveta i magičnih recepata za momentalno rešenje problema. Takodje ni terapeut ne traži rešenja umesto vas. Zapravo niko ne zna šta je najbolje rešenje za vaš problem osim vas samih. Dešava se da postoji više rešenja, ali vi odabirate i odlučujete se za one koje vam najviše odgovaraju.

Rodbina i prijatelji često daju sugestije i savete kada im se požalimo. Nekada njihovi saveti pomognu, ali nekada i ne. Kada nam pomognu, stručna pomoć nam tada nije potrebna. Ukoliko saveti od najbližih za naš sistem vrednosti nisu najbolje rešenje, tada je vreme za traženje stručne pomoći.

Svaki psihotereput zna da je jedino klijent vičan za svoj problem i njegovo rešenje. Nije uvek lako pronaći rešenje zbog toga što se osećamo nemoćno, ranjivo i nesigurno. Psihotereput je obučen da primenjuje tehnike kojima pomože da se dođe do novih saznanja, koja će nam omogućiti da problem sagledamo na nov i drugačiji način. Tokom psihološkog savetovanja učimo i otkrivamo drugačije načine posmatranja sveta, sebe, drugih i konkretnog problema. To je proces u kojem se na taj način menjamo i učimo da problem rešimo samostalno.

Proces učenja da sebe, svet ili druge posmatramo na drugačiji način treba da bude blag i postepen, kako bi se ostvario cilj i došlo do željene promene. Terapeut ima alate, ali vi imate znanje. Ishod psihoterapije mnogo zavisi od vaše spremnosti da delite svoja osećanja, misli i iskustvo, iako to ponekad može biti teško. U psihoterapijskom procesu terapeut i vi ste partneri, koji imate isti cilj, a to je život koji će vama biti lakši i ispunjeniji.

Marina Đurin Josić
About Marina Đurin Josić 18 Articles
Ima višegodišnje iskustvo u radu kao psihološka savetnica, u vođenju individualnih seansi, psiholoških i pedagoških radionica. Uverena je da svako može da raste i razvija se, a time sebi omogući kvalitetniji i udobniji život. Voli da uči i podstiče ljude da saznaju o sebi, svetu i drugima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 4 =