Carska gljiva – Shiitake

Shiitake – egzotična gljiva čija je domovina Daleki istok, područja Kine i Japana, gajena od davnina i smatrana “eliksirom života”.  Da li je i jeste li ih već probali?

Ova gljiva je, zbog jedinstvenog aromatičnog ukusa i mirisa, te kao lek, cenjena kroz istoriju sve do današnjih dana. Poznat je i zapis, koji datira iz  perioda Ming dinastije koja je vladala od 1368. -1644. godine, napisan od strane kineskog lekara Wu Shui-a, gde navodi da Shiang- gu (kineski naziv za Shii-take) pojačava otpornost, leči prehladu, pospešuje cirkulaciju i smanjuje krvni pritisak. Mnoga naučna istraživanja su, znatno kasnije, utvrdila prehrambene vrednosti i medicinsku osobitost gde se lekovita svojstva Shiitake ubrajaju u alternativnu medicinu, i to se sve više popularizira. Odličan su izvor vitamina B – grupa, sadrže alkaloid eritadenin stoga čuvaju i pštite mozak i srce.

Istorijat uzgoja ove lekovite gljive počeo je u Kini pre 800 godina, a Japance su tek u 15. veku s uzgojnim metodama upoznali kineski seljaci. Veruje se da su s razlogom toliko dugo čuvali tajnu uzgoja…Na japanskome “shi” znači drvo slično hrastu, a “take”- gljiva. Shitake su gljive koje rastu na njegovu panju. Dele se na one cenjenije i lekovitije s debljim klobukom zvane “donko” i one s tanjim klobukom zvane “koshin”, a najveća lekovitost tih gljiva postiže se sušenjem na suncu.

S obzirom da je Shii-take jedna moćno – lekovita gljiva, od njih se prave i dodaci prehrani. Sveže shitake možete dinstati i kuvati, od njih praviti umake, rižota, variva, dok sušene shitake treba namakati 30 minuta pre nego li ih upotrebite. Od njih se može kuvati i čaj koji će smanjiti preteranu napetost i stresna stanja.

Jedno je sigurno, u kojem god obliku da ih odaberete, nećete pogrešiti, jer će Vam svakako ojačati i obskrbiti organizam lekovitim svojstvima. Za početak, isprobajte ovaj izuzetni recept za jačanje imuniteta:

Moćna mešavina za jačanje imuniteta
Operite 250 g svežih šitake pečuraka pod mlazom tople vode pa ih ostavite da se potpuno ocede i osuše. Potom ih sameljite na mašini za meso. Pomešajte sa 500 g kvalitetnog livadskog meda, 5 čenova ispasiranog belog luka i 1 kašikom cejlonskog cimeta u prahu.
Ovu mešavinu ostavite da odstoji u frižider nedelju dana. Nakon toga, uzimajte je dva puta dnevno, po jednu kašičicu pola sata pre jela.
Rezultati neće zaostati!
Sandra Momčilović
About Sandra Momčilović 15 Articles
Diplomirani žurnalista i dugogodišnji novinar. Hedonista, ali u današnje vreme joj taj "hedonizam" izmiče "za po malo". Zaljubljenik u muziku, filmove i knjige. Po prirodi borac zbog čega je iz žene prerasla u zmaja...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 18 =