POJAVILI SE KRPELJI: Ovo su preporuke građanima

Fotografija: pixabay.com

Kllimatske promjene već odavno imaju mjerljiv uticaj na vremenske prilike i u Evropi u vidu povećanja prosječnih vrijednosti i promjene količine padavina, te se očekuju sve češći talasi vrućina, suša i poplave.

Jedna od posljedica klimatskih promjena je i njihov uticaj na pojavu, rasprostranjenost i sezonske varijacije zaraznih bolesti ljudi. To, stvari, podrazumijeva pojavu i širenje već postojećih zaraznih bolesti na područjima gdje ih ranije nije bilo, ali i pojavu novih zaraznih bolesti.

Najveći uticaj klimatske promjene imaju na vektorske zarazne bolesti. To su bolesti čiji uzročnik izvjesno vrijeme, prije nego što dospije u organizam svog domaćina, provede u vektoru (komarcu, krpelju i različitim drugim vrstama insekata). Vektori su organizmi koji nemaju mehanizme za održavanje tjelesne temperature, pa direktno zavise od spoljašnje temperature.

Odgovarajuća temperatura i vlažnost vazduha su osnovni preduslov za razvoj jaja i larvi insekata u odrasle jedinke, tako da u uslovima visoke temperature i velike vlažnosti njihov broj može da poraste i za nekoliko puta. Procjenjuje se da svako povećanje temperature vazduha za 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara u pravcu sjeverne geografske širine zemljine kugle. Kada su u pitanju vektorske zarazne bolesti na teritoriji Republike Srpske registruju se pretežno slučajevi obolijevanja od lajmske borelioze.

Najefikasniji način prevencije vektorskih zaraznih bolesti je spriječiti ubod komarca ili drugog insekta. Preporučuje se:

  • Izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare;
  • Smanjenje broja komaraca na otvorenom gdje se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode i urednim održavanjem travnatih površina. Na taj način smanjuje se broj mjesta na koje komarci mogu da polože jaja. Najmanje jednom nedjeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cvijeće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu;
  • Po mogućnosti u toplijim mjesecima boraviti u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen;
  • Upotreba repeleanta na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom;
  • Nošenje odjeće koja pokriva noge i ruke. Preporučuje se da odjeća bude komotna, jer komarci mogu da ubodu kroz pripijenu odjeću;
  • Izbjegavanje boravka na otvorenom u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti komaraca odnsono u sumrak i u zoru ;
  • Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i oko kreveta;
  • Upotreba električnih aparata koji uništavaju komarce u zatvorenom prostoru;
  • U slučaju putovanja u instranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mjera prevencije koje podrazumijevaju i preventivno uzimanje lijekova odnosno hemioprofilaksu prije odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja;
  • U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti po povratku sa putovanja,odmah se javiti svom ljekaru i navesti podatak o putovanju i eventualnom ubodu komarca, krpelja ili drugog insekta.

 

Tekst pripremio: dr Radovan Bratić, spec. epidemiologije

Izvor: 6yka.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 17 =