Naučnici izmerili kolika je zapravo ljudska izdržljivost

Fotografija: pexels.com

Naučnici su analizirali maratonske trke tokom kojih sportisti sagorevaju velike količine energije. Kada je prosečna osoba u pitanju, to iznosi 4.000 kalorija dnevno. Za meru, naučnici su koristili brzinu metabolizma u stanju mirovanja tela.

Došli su do sledećeg zaključka: telo može izdržati opterećenje koje je 2,5 puta veće od brzine metabolizma u mirovanju, a svako opterećenje veće od toga nije dugoročno održivo.

Zanimljivo je još jedno otkriće do kojeg su došli. Naime, pravi šampioni izdržljivosti su trudnice, i to iz razloga što one žive na granici opterećenja s kojim se ljudsko telo može nositi.

Konkretno, žene u drugom stanju koriste energiju 2,2 puta brže nego u stanju mirovanja. Istraživanje je započeto proučavanjem trkača koji su učestvovali u “Trci kroz Ameriku”, pri čemu su istrčali gotovo 5.000 kilometara u 140 dana.

Primećeno je da postoji povezanost između dužine trajanja sportskog događaja i potrošnje energije – što događaj duže traje, teže je sagoreti kalorije. Kada je reč o kratkim vežbama, ljudi se mogu nositi sa energetskom potrošnjom daleko iznad brzine njihovog metabolizma, ali na duže staze to nije održivo.

– Možete raditi intenzivne stvari nekoliko dana, ali ukoliko želite da to potraje, biće potrebno da usporite – rekao je Herman Poncer sa američkog Univerziteta “Djuk”, na kome je istraživanje i sprovedeno.

Naučnici smatraju da njihov zaključak o 2,5 puta većoj maksimalnoj izdržljivoj brzini sagorevanja energije zavisi od ljudskog probavnog sistema više nego od srca, pluća ili mišića. Opazili su, naime, da telo ne može da apsorbuje dovoljno kalorija i hranljivih materija da održi povišeni stepen potrošnje energije.

Telo pri tome može koristiti sopstvene resurse, sagorevajući masnoću ili mišićnu masu, što se kasnije može nadoknaditi. Međutim, to važi samo za napore kraćeg trajanja. Kod ekstremnih napora na granicama ljudske izdržljivosti, telo mora da izbalansira svoje korišćenje energije, naučnici ističu.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + fifteen =