Koliko smo odgovorni za ponašanje drugih?

U apoteci… Gledam je, ulazi pogleda uprtog u pod, ramena skrušena, malo starija od mene, skromno obučena. Glas joj drhti. Traži kafetin i brufen. Nesigurnost odiše iz svakog pokreta. Ipak se usudi da upita apotekarku, ne dižući pogled sa pulta, šta je najbolje za zubobolju.

Apotekarka je pita kakva je vrsta bola, da li je zub upaljen, jer ako jeste treba antibiotik, a to mora kod lekara. Žena crveni, još više uvlači ramena u telo i skoro nerazgovetno tiho odgovara :” Ne znam, za sina je, a on je u zatvoru i boli ga zub.”
Pri tome, otvara novčanik, sinova slika, jedna novčanica od hiljadu dinara i još jedna od dvadeset. Pretura po sporednim pregradama i …to je sve što ima.

Odlučuje da kupi dva različita leka, koja imaju različito dejstvo, računajući da će jedno da pomogne.

Izlazimo zajedno.

“Znate, svi mi, smo odgovorni samo za svoje postupke!”, govorim joj, gledajući je pravo u oči.
Suza se krišom skotrljala niz njen obraz, uz tek nagoveštaj osmeha i jedno promucano: “Hvala”. Žurnim koracima je pobegla, kao da će tim i sramota brže otići.

Kako se izboriti sa situacijom kad smatramo da smo odgovorni za postupke drugih? I koliko smo odgovorni za ponašanje i sopstvenog deteta, ako verujemo da smo radili onako kako smo najbolje umeli?

Sanja Đorđević
About Sanja Đorđević 34 Articles
Moji rezultati su moja priča! Kažu da sam surovo realna i iskrena, otvorena, optimistična , poslovna, radoholik, samosvesna, orijentisana na rezultat i uvek nasmejana, a opet prijatelji znaju da sam sanjar, pesnik, skitnica dedin, večiti Lunja, koji bez obzira na sve , veruje i dalje u ljude, veruje u ono dobro u svima nama. Često budna sanjam. Osvanem u kovitlacu neobuzdane mašte od koje samo kad svane sunce uspevem da pobegnem. Postojim – vidljiva, otvorena, prisutna, bez želje da se krijem. Zenit je moj ambijent. Sve što poznajem, priznajem i poštujem, nalazi se tamo, na vrhu moći i vrhuncu ljudskih sposobnosti. To što tome težim ne znači da ću uvek na cilj i stići. Dobro mi je znana granica između želeti i moći. www.built4u.rs agencija za kosalting, organizaciju prodaje i IT rešenja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + three =