Kako prepoznati nedostatak magnezijuma u organizmu?

FOTOGRAFIJA: Pixabay.com

Magnezijum je odgovoran za 300 biohemijskih reakcija u telu, a utiče na krvni pritisak, metabolizam, imunitet i mnoge druge važne telesne funkcije. Nedostatak magnezijuma je vrlo raširen problem poslednjih godina, a neki od glavnih uzroka su što ga je zbog zagađenja manje u tlu i hrani koju jedemo.

Navike koje mogu uzrokovati manjak magnezija u organizmu

Takođe i neke svakodnevne navike poput uživanja u kofeinu i šećeru utiču na manjak kalcijuma u organizmu. Manjak magnezijuma u organizmu može nastati zbog brojnih razloga, a ovo su samo neki od njih:

– Zavisni ste o šećeru

– Uzimate kalcijum kroz dodatke ishrani

– Pijete gazirana pića

– Sumnjate ili vam je dijagnostikovana celijakija ili Kronova bolest

– Konzumirate puno rafinisanih namirnica i mlečnih proizvoda

– Koristite filtere za vodu ili pijete vodu iz gradskog vodovoda

– Imaš dijabetes tipa 2

– Izbegavate zeleno povrće, pogotovo lisnato i drugu hranu bogatu magnezijumom

– Starije ste životne dobi i redovno koristite lekove

– Jedete hranu uzgojenu na već iscrpljenom tlu

Simptomi nedostatka magnezijuma u telu

Kalcifikcija krvnih sudova – iako ovo sigurno nije jedan od prvih simptoma manjka magnezijuma u organizmu, jedan je od najopasnijih. Kalcifikacija je proces ulaganja kalcijuma u krvne sudove, što zid krvno suda čini krućim i smanjuje mu elastičnost, a to može dovesti do koronarnih problema poput srčanog udara, zatajenja i bolesti srca. Prema istraživanjima “Framingham Health Study”, utvrđeno je da konzumacija dovoljne količine magnezijuma se povezuje sa nižim rizikom od bolesti srca.

Grčenje mišića – postoje dokazi da neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma ima važnu ulogu u grčenju mišića. Svaki od tih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi i mišićima, a usled nedostatka jednog od njih, mogu nastupiti grčevi.

Anksioznost i depresija – brojna istraživanja su pokazala da nedostatak magnezijuma može imati značajan uticaj na mentalno zdravlje. Magnezijum učestvuje u regulaciji rada mozga, a njegov manjak često može uzrokovati depresiju, anksioznost i pad kognitivnih sposobnosti.

Visoki krvni pritisak – ovo je jedna od najutvrđenijih činjenica, naime studija rađena na Harvardu na uzorku od 70 000 osoba pokazala je da osobe koje uzimaju najviše magnezijuma imaju optimalan krvni pritisak. Studija rađena na Univerzitetu u Minesoti pokazala je da žene s adekvatnim unosom magnezijuma imaju 70 posto manji rizik od hipertenzije.

Problemi s hormonima – grčevi mišića tokom menstrualnog ciklusa takođe se mogu povezati sa nivoima magnezijuma. Dr. Kerolin Din, autorka knjige “The Magnesium Miracle”, često preporučuje ženama s tegobnim PMS-om i grčevima da uzimaju magneziju u ranijoj fazi ciklusa pre početka simptoma.

Trudnoća – magnezijum se takođe često koristi za pomoć kod hipertenzije i grčeva mišića povezanih s trudnoćom, utiče na smanjenje rizika od prevremenog porođaja, a ublažava i glavobolje.

Problemi sa spavanjem – dr. Mark Hajman magnezijum naziva ultimativnim mineralom za opuštanje. Magnezijum pomaže opuštanju tela i uma, što doprinosi mirnijem snu.

Manjak energije – bez magnezijuma, čovek nema dovoljno snage na ćelijskom nivou, to se očitava kao umor, nedostatak energije i drugi problemi.

Čvrstoća i zdravlje kostiju – kalcijum se smatra najbitnijim mineralom za zdravlje kostiju, ali pokazalo se da je magnezijum jednako bitan. U slučaju manjka magnezijuma, kosti stradaju na više načina. Na primer, magnezijum je potreban kako bi vitamin D mogao da apsorbuje kalcijum, zato je vrlo bitno uzimati magnezijum kada se koristi vitamin D kao dodatak ishrani. Osim toga sprečava kalcifikaciju zglobova.

Šta preduzeti?

Novija istraživanja pokazala su da, ako se radi o niskom nivou magnezijuma najbolje ga je nadoknaditi kroz oralne dodatke ishrani, odnosno upotrebom magnezijuma u obliku spreja koji se nanosi na kožu ili putem kupki. Rastvor magnezijuma može se prskati na kožu, a telo može brže da ga apsorbuje jer ulazi direktno u krvotok i tkiva, a pri tom ne ulazi u bubrege kao što je to slučaj kod oralne konzumacije magnezijuma. Prednost je i što tako telo uzme magnezijuma koliko treba, a ostatak ne apsorbuje.

Dodatke magnezijuma treba uzimati oprezno i tek nakon što se dobro informišete jer previsoke doze mogu uzrokovati nuspojave poput: dijareje, umora, slabosti mišića, smanjenih otkucaja srca i krvnog pritiska, plitkog disanja, gubitka refleksa.

 

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1704 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 18 =