Naučnici: Gledanje u ekrane kompjutera i telefona menja strukturu mozga kod dece

Fotografija: www.zelenaucionica.com

Stručnjaci iz dana u dan pozivaju roditelje da svojoj deci ograniče upotrebu pametnih telefona i računara.

Pametni telefoni, tableti i video igrice fizički menjaju strukturu mozga adolescenata, pokazalo je istraživanje američkog Nacionalnog Instituta zdravlja.

Naučnici su više od decenije posmatrali preko 11.000 desetogodišnjaka da vide na koji način iskustva iz detinjstva utiču na razvoj mozga i na emocionalni razvoj mentalno zdravlje.

Prvo što se otkrilo je da ekrani pametnih telefona, tableta i računara menjaju mozak i to ne nužno na bolje.

Skeniranje mozga 4.500 dece pokazalo je da se kod one dece koja su sedam i više sati gledala u ekran korteks mozga stanjio.

„Još uvek ne znamo zbog čega je došlo do stanjivanja korteksa niti je li to loše. To nećemo moći znati dok ne prođe određeno vreme i dok ne prikupimo nove informacije. Videćemo kako će se mozak razvijati“, kazala je šefica studije Gaja Dovling.

Prvi rezultati istraživanja pokazuju da su deca koja su provodila više od dva sata dnevno pred ekranima imala lošije rezultate u mentalnim zadacima i u testovima jezika. Završetak ove velike studije predviđen je za početak 2019. godine.

Ranije su već pedijatri i psiholozi savetovali roditeljima da deci mlađoj od dve godine ne daju u ruke pametne telefone i digitalne igrice jer to loše utiče na njihov razvoj.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + eight =