Opsesivno kompulzivni tip ličnosti

Fotografija: https://www.pexels.com

Sposobnost za ljubav 

Opsesivno kompulzivne osobe su disciplinovane do rigidonsti koja je očevidna u ponašanju. Prema drugima se odnose na unapred uobličen način i ne mogu lako da se opuste u kontaktu zato što stalno brinu i osećaju da je nešto ostalo da se uradi. Takvi rituali sa unapred određenim ponašanjem ne ostavljaju prostora da se uzme u obzir reakcija drugog.

Opsesivno-kompulzivni tip ličnosti sklon je da gradi odnose sa ljudima koji u njegovim očima simbolizuju autoritet, što ne mora biti očigledno, naročito ako poseduje pasivno agresivne crte, što je čest slučaj.

Odnosi koje gradi naginju formalnosti. Sklon je kretanju i druženju u krugu koji ima potpuno određene ciljeve ali ne i mnogo blisko ponašanje. Teško se prilagođava promenama i upušta u nepoznato i nepredvidljivo zbog jake potrebe za kontrolom. Konstantna napetost i tenzija otežava stvaranje novih odnosa i razvoj postojećih.

Sposobnost za rad

Opsesivno – kompulzivni poremećaj na poslu  

Ovaj tip ličnosti karakteriše perfekcionizam, pridavanje pažnje detaljima i zadovoljstvo koje proizilazi putem opsesivno kompulzivnih rituala. Ukoliko ove karakterne crte nisu previše izražene može biti vrlo dobar saradnik, naročito za poslove koji zahtevaju obraćanje pažnje na detalje i poslove koji su u vezi sa ustaljenom rutinom.

Kao lider, neće donositi odluke dok ne razmisli o svim mogućim ishodima iste, kako stvari ne bi izmakle rutini, tačnije kontroli, koju želi maksimalno da poseduje.

„Radoholičari“ su najčešći naziv za ovakav tip ličnosti.  Najbolje funkcionišu u kombinaciji sa liderom koji ima jasnu misiju i velike ideje ali ne i vremena i/ili sposobnosti da proračuna detalje te ideje, što će kao zadatak opsesivno kompulsivni tip ličnosti najbolje uraditi.

Problemi nastaju kada njihova rutina mora da bude izmenjena ili kada odluke moraju doneti veoma brzo i sa mnogo neizvesnosti. Maksimalna efikasnost zavisi od radnih uslova i opisa radnog mesta.

Opsesivno-kompulzivni tip će biti izuzetno dobar saradnik onda kada se bavi ahiviranjem, katalogizirajem, slaganjem, ili u najširem smislu, uvođenjem reda u haos. Ukoliko nekog zanima informacija od pre dve ili više godina, opsesivni radnik će mu kopiju doneti u rekordnom vremenu, s’obzirom da je sva dokumentacija složena po obrascima i logici koju često samo ona zna i razume.

Sa opsesivno kompulzivnim liderom se dobro slaže zavisni tip ličnosti; ovom prvom nije teško da bezbroj puta ponovi zavisnom tipu kako da obavi određeni posao, jednako kao što ovom drugom nije teško da bezbroj puta pita za instrukcije.

Ukoliko se opsesivno kompulzivni tip ličnosti nađe u situaciji u kojoj  mora da u relativno kratkom vremenskom periodu osmisli radikalne promene i da ih u timskom radu sprovede u delo, primetiće se njegova nesigurnost i potreba da se poslovi ove vrste odlože dok se ne procene svi mogući ishodi. Na poslu na kome se ceni brzina, postavljanje opsesivno-kompulzivnog tipa ličnosti za lidera, znači ograničiti ga.

Ovaj tip vođe ne eksploatiše svoje podređene, on sam neće tražiti od svog radnika da radi više nego on sam. Međutim tenzija nastaje iz razloga što on teško razume, pogotovo ako su opsesivne crte praćenje narcizmom, da njegovu potrebu za perfekcijom ne dele i njegovi radnici. Tada će pokušati da sprovede kontrolu nad greškama svojih radnika, koje ovi po pravilu teško podnose.

Ivana Paunović
About Ivana Paunović 17 Articles
psiholog , psihoterapeut i edukator O.L.I. Integrativnog psihodinamskog metoda u oblasti savetovanja, psihoterapije i life i poslovnog koučinga. Kreira i vodi treninge, radionice, predavanja i seminare iz oblasti psihologije i psihoterapije. Predstavnik je Udruženja za psihoterapiju savetovanje i koučing Srbije pri Evropskoj asocijaciji za savetovanje. Član: EMCC-Sr. Evropski Savet za Koučing i Mentrostvo Srbija, EMCC-Serbia, Centar za Integrativnu Psihodinamski Psihoterapiju, Savetovanje i Coaching. www.ivanapaunovic.com www.psihoterapijaoli.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 − eight =