Priđite drogi i razumite je – ne dozvolite da bude obrnuto.

I sama pomisao na drogu u roditeljima izaziva ogroman strah i strepnju. Razlog leži u tome što dete u svakom trenutku može postati njena žrtva.

Živimo u vremenu kada smo jednostavno preplavljeni i okupirani drogom. Nalazi se svuda oko nas, svima je na dohvat ruke. Apsolutno svi uzrasti su potencijalne žrtve – od osnovaca, srednjoškolaca, sportista, odličnih i primernih učenika, pa do formiranih ličnosti. Borba za uklanjanje droge sa ulica je stalna i predstavlja dugotrajan proces. Svaki roditelj treba da preuzme odgovornost za svoje dete, samim tim on daje svoj doprinos. Jedino pravo rešenje, i jedino što nam preostaje, jeste upravo rad i edukacija prvenstveno nas samih, a potom i dece.

Roditelji često ne poseduju apsolutno nikakvo znanje o drogama. Uglavnom su to iskrivljeni vidici, pa često možemo čuti kako je droga skupa i kako nije baš tako lako doći do supstanci kao što su heroin, kokain, speed… Roditelji ne razgovaraju sa decom o tome, uglavnom zbog strahova i sopstvenog neznanja.

Oslobodite se imaginarnih i lažnih stavova, pristupite ozbiljno ovoj temi. Edukujte se, razgovarajte otvoreno sa decom. Dete treba da razume i u potpunosti shvati šta je droga, čemu služi, šta sve nosi sa sobom, kakve posledice ostavlja.

Priđite drogi i razumite je – ne dozvolite da bude obrnuto.

Mirko Miljković
About Mirko Miljković 3 Articles
Master učitelj, dugogodišnji rad sa decom na mestu učitelja u Osnovnoj školi. Interesovanje i sklonost ka psihologiji, muzici i sportu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =