PODNOŠENjE ISTINE: Šta bi se desilo ako bi svako svaki dan govorio istinu?

Fotografija: www.pixabay.com

Često, u želji da zaštitimo sebe i druge, u svakodnevnom životu pribegnemo lažima misleći da istina neće biti tako lako prihvaćena.

Šta bi se desilo ako bi svako svaki dan govorio istinu? Ako mislite da bi se prijateljstva raspala, partnerski odnosi bili ugroženi, a atmosfera na poslu bila dovedena do usijanja, grešite. Istina je, izgleda, bolji put.

Često, u želji da zaštitimo sebe i druge, u svakodnevnom životu pribegnemo lažima misleći da istina neće biti tako lako prihvaćena. Ali nova američka studija objavljena u “Magazinu eksperimentalne psihologije” pokazuje da ljudi zapravo mnogo lakše podnose istinu nego što mislimo.

U seriji eksperimenata naučnici su istražili posledice iskrenosti u svakodnevnom životu. U jednom, ispitanici su morali da tokom tri dana govore samo istinu, u drugom bili su prinuđeni da bliskoj osobi upute neku kritičku primedbu, u trećem su zamoljeni da budu iskreni dok sa bliskom osobom razgovaraju o relativno teškim temama. U svim eksperimentima značaj istine je potcenjen, ispitanici su mislili da će druga strana teško podneti istinu, ali to se nije desilo. Sagovornici reaguju manje negativno nego što očekujemo, pa izbegavanje iskrenosti može biti greška, zaključuju naučnici.

Izvor: www.novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six − three =