Dobre i loše strane rada od kuće

Fotografija: www.unsplash.com

Zahvaljujući gotovo svakodnevnom napretku u oblasti interneta i savremenih tehnologija, mnogi su u mogućnosti da radne obaveze obavljaju iz udobnosti svog doma, a nekima je ovaj način rada i prioritet prilikom traženja posla. Ako ste razmišljali o tome da kancelariju preselite u svoj stan, bilo da ste poslodavac, u potrazi za poslom ili frilenser, evo šta bi trebalo da imate na umu pre konačne odluke.

Prednosti

Veća produktivnost

Kada radite od kuće, niste izloženi razgovoru kolega i njihovim telefonskim pozivima koji bi vam odvukli pažnju. U kancelariji su česta nepotrebna prekidanja i ometanje koja ne moraju biti vezana isključivo za posao, već i zabavnog karaktera. Samostalan rad od kuće pruža pojedincu mogućnost da posao obavlja na svoj način i prema svom tempu.

Više vremena za porodicu i prijatelje

Za početak, uštedećete dosta vremena time što nećete morati da putujete do posla i nazad, što u nekim slučajevima može trajati više sati i biti prilično isrcpljujuće. Ako među vašim ukućanima ima nezaposlenih ili školaraca, moći ćete da im posvetite više pažnje u zavisnosti od obima i težine posla koji obavljate, pa makar to bilo 15 minuta provedenih zajedno kroz igru ili razgovor. Sama činjenica da ste im blizu stvoriće vam osećaj komfora.

Fotografija: www.unsplash.com

Bolje zdravlje

Rad na „poznatom terenu“ i opuštena kućna atmosfera lišiće vas stresa i negativne energije. Nekada ni sam posao nije toliko naporan koliko toksično okruženje kojem ste svakodnevno izloženi.

Kod kuće ste u mogućnosti da se bolje hranite kroz redovne i zdrave obroke, kao i da izbegnete putovanje na posao po velikim vrućinama i hladnoćama koje mogu naškoditi zdravlju. Oporavak od eventualnih tegoba ili prehlada je jednostavniji kada imate prilike da, barem na kratko, odmorite, prilegnete ili izaćete na vazduh.

Fleksibilnost

Dokle god rezultati rada ne izostaju, imaćete slobodu da svoj dan organizujete onako kako vam odgovara. Kompjuter povezan na internet i telefonska linija su potrebni za većinu poslova, te vam kao kancelarija mogu poslužiti i mnogobrojni kafići opremljeni upravo za poslovne namene.

Ukoliko imate neodložne obavete u kući ili van kuće, moći ćete da napravite balans i postignete i jedno i drugo. Takođe, svoj radni prostor možete da uredite kako želite i niste primorani da svakodnevno oblačite poslovnu garerobu koju zahteva kancelarija, što je još jedna obaveza manje.

Mane

Česta ometanja

Sve navedene prednosti mogu istovremeno da budu i mane rada od kuće. Zbog nedostatka nadzora može se desiti da odlutate i izgubite pojam o vremenu i obimu posla koji vas čeka. Umesto kolega ometaju vas ukućani, kućni ljubimac, komšiluk kao i samo saznanje da niste u kancelarisjkom okruženju koje nameće pravila ponašanja, nego u sopstvenom stanu gde imate slobodu da radite šta god želite.

Fotografija: www.unsplash.com

Osećaj otuđenosti

Ako ste ekstrovertni, ovaj način rada vam verovatno neće prijatii. Nećete imati prilike za socijalizaciju sa kolegama kao ni za komunikaciju licem u lice sa klijentima, što može rezultitrati osećajem izolovanosti. Nekada samo odlazak na posao stvara osećaj uključenosti u društvo dok se prilike za nova poznanstva i saradnju same nameću. Veliki deo dana ćete provesti kod kuće, a manjak kontakta sa ljudima može da deluje demotivišuće na rad.

Nedostatak motivacije

Previše slobode može dovesti do nedostatka koncentracije i discipline. Za mnoge je neophodna zamena opuštene kućne atmosfere za strogo poslovno okruženje kako bi dali svoj maksimum u obavljanju zadataka. Prisustvo kolega i nadređenih motiviše pojedinca da ne zaostaje za grupom i da se oseća kao deo tima kojem će doprinositi.

Fotografija: www.unsplash.com

Duže radno vreme

Rad od kuće stvara sliku da ste dostupni 24 sata i vaše radno vreme neće uvek biti precizno definisano. Neka zanimanja ne zahtevaju puno radno vreme, već rad u segmentima. Ta sloboda može delovati primamljivo, a da se obaveze na kraju ipak prolongiraju. Neki će osećati da moraju duplo više da rade kako bi se dokazali i zadivili šefa koji nema direktan uvid u njihove aktivnosti.

Izvor: Priredila Maja Maras, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − 4 =