4 koraka za odvikavanje od šećera

Fotografija: pixabay.com

Odredite sebi cilj: Želim da potpuno izbacim šećer iz ishrane! Shvatite da je šećer onaj kolač petkom kad se nađete sa drugaricom, kremasta kafa svako jutro, čaj sa medom u večernjim satima….Izračunajte koliko šećera dnevno unosite i bićete iznenađeni.

Isključite šećer iz: čaja i kafa, ne pijte gazirane napitke, sokove iz tetrapaka, čokolade, med, kolače, hleb, kokice, vafle i sve ono što volite da jedete a da se “zasladite”.

Isključite iz ishrane: konzerviranu hranu; prerađenu hranu kao što su kobasice, konzervirano meso i td.

Dajte sebi vremena da se telo privikne na nedostatak šećera. Nemojte se opterećivati da li određeni proizvod sadrži šećer ili ne. Čim ste izbacili one stvari koje očigledno sadrže šećer, već ste prešli više od pola puta.

Pošto je telo naviklo da dobija šećer, sada mora da prođe određeno vreme da se navikne da potrebni šećer crpi iz voća i povrća kojeg unosite u organizam.

Vremenom ćete se naučiti da se zasladite voćem umesto šećerima.

Ipak, nemojte da odustanete od parčeta torte na venčanjima ili rođendanima svoje dece.

Koristite “pravilo jednog dana”. Razmislite zašto želite slatkiše. Obećajte sebi da ćete sutra pojesti nešto od slatkiša: čokoladicu, parče torte, kolač, slatku kafu… Sutra  opet razmislite da li baš taj dan morate da pojedete taj slatkiš. Ako možete, pomerite to “slatko zadovoljstvo” za sutra i tako dok se želja za slatkišima ne izgubi.

Naučite kako funkcioniše vaše telo: Zašto vam se jede slatka hrana? Koji vitamini vam nedostaju? Kako šećer uništava vaše telo? Šta radi vašem mozgu, zubima?

Nakon ovih saznanja, manje ćete žuditi za šećerom!

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =