Piterovo načelo – Nauka o (ne)sposobnosti

Fotografija: Kupindo.com

’Piterovo načelo’ je više od knjige o hierahologiji (naučni sociološki pojam vezan za činovničke podele u organizacijama). Ovo je knjiga samospoznaje, spoznaje društva i njegove organizacije. Pomoću ove knjige olakšaćete svoj karijerni pravac, a to će doprineti i stabilnosti vašeg radnog mesta, kao i preduzeća i kolektiva u kom radite.

Ponekad je u životu, a posebno u karijeri bitnije znati ŠTA NISTE U MOGUĆNOSTI DA RADITE, od onoga šta jeste. Ukoliko pokušavate da radite nešto za šta niste sposobni, to će se vrlo brzo obiti o glavu ne samo vama, nego i svima sa kojima sarađujete. U ekstremnim slučajevima vaše poslovanje na pogrešnoj poziciji u hijerarhiji može vas dovesti do konačnog kraha (otkaza, bankrota, narušenog fizičkog i mentalnog zdravlja, itd.).

Ništa i niko ne sme biti ispred VAŠEG ZDRAVLJA, pa ni posao. Naučno je dokazana uzročno-posledična veza stresa na poslu kao izazivača raznih zdravstvenih tegoba. Upravo to je možda i najbitniji razlog zbog kog treba da se posvetite PROUČAVANJU SVOJIH (NE)SPOSOBNOSTI. Autori na sasvim jednostavan način, kroz brojne primere vode čitaoca kroz poglavlja ka konačnoj spoznaji istine koju možemo primeniti na sve sfere života, a najviše na onu poslovnu.

Kako izbeći zamke koje pred nas postavlja hierehologija, kako se odupreti uticajima poslovnog okruženja i nama bliskih ljudi da treba da NAPREDUJEMO U POSLU, da budemo USPEŠNI… Treba da budemo ONO ŠTO MI SAMI ŽELIMO, spram naših mentalnih i fizičkih MOGUĆNOSTI, i sposobnosti (najvažnije).

Pisci ovog sjajnog dela su Lorens J. Piter i Rejmond Hal.

 

Andrijana Sedić
About Andrijana Sedić 14 Articles
Rođena 1992. krizne godine, 3 meseca ranije nego što treba, pa i ako zakasnim- stižem uvek u pravom trenutku. Za život ne može biti rano, već samo kasno. Svima savetujem da budu učesnici u svom životu, a ne samo posmatrači. Zaljubljenik sam u umetnost, prirodu i kreativne industrije. Po profesiji sam diplomirani ekonomista u TURIZMU I HOTELIJERSTVU. Po opredeljenju sam sanjar. Život me kad kad gurne u realizam, ali mi apstraktni se svuda snalazimo, jer svet znamo da posmatramo u više oblika, i svemu dodamo magiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + fifteen =