Kome je kurkuma lek, a kome je zabranjena?

Fotografija: Pixabay.com

Sigurno ste već mnogo puta do sada čuli za kurkumu. Neki su je možda koristili kao lek, dok se uglavnom koristi kao začin. Potiče iz tropske Južne Azije i pripada familiji đumbira.

Njeno lekovito dejstvo je preokupiralo internet i medije, recepti sa kurkumom su na svakom koraku, međutim pri njenoj konzumaciji morate biti veoma oprezni.

Kukurma i med u kombinaciji imaju snažno antibiotsko dejstvo da takav efekat ni doktori ne mogu objasniti. Ipak, upotreba kurme „na svoju ruku“ može da izazove ozbiljne kontraindikacije.

Kontraindikacije

Sa Instituta za biološku hemiju i ishranu Univerziteta Hohenheim u Štutgartu, Nemačka dolaze sledeća saopštenja:

– Farmakološki aktivne supstance kurkume mogu stupiti u interakciju s nekim lekovima i time negativno uticati na tok lečenja, o čemu bi trebali biti informisani pacijenti čije bi zdravlje time moglo biti ugroženo.

Dakle, kvalitativne vrednosti kurkume su prisutne, ali u kombinaciji sa nekim drugim lekovima mogu izazvati neželjene nuspojave. Stoga je obraćanje lekaru pre upotrebe kurkume i njenih supstanci primarno.

Iz Laboratorije za istraživanje citokina, sa Odeljenja za eksperimetnalnu terapiju iz Teksasa, SAD dolazi informacija da je upotreba kurkume isključivo u ishrani najproduktivnija za zdravlje čoveka, inače njene posledice mogu biti veoma štetne.

– Budući da je kurkumin glavni farmakološki aktivni sastojak kurkume, za njegovu učinkovitu primenu najvažniji je način unosa u organizam kako bi se najbolje apsorbovao. Kurkumin nije rastvorljiv u vodi, nego u mastima što znači da se apsorbuje u tankom crevu kao i ostale masti. Zaključak je da se njegova bolja bioraspoloživost uočava nakon njegovog unosa putem hrane. Hrana sadrži određenu količinu ulja u kojem se kurkumin otapa.

Izvor: Luftika.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =