Svakodnevne navike koje prljaju vašu kosu

Fotografija: www.freedigitalphotos.net

Postoji nekoliko navika koje doprinose tome da naša kosa deluje prljavije nego što jeste, čak i odmah posle pranja. To možemo uvrstiti u greške koje pravimo pri svakodnevnom obavljanju različitih aktivnosti. Nismo bezgrešni, a nismo uvek ni pažljivi prema kosi. To ponekad ne mora da bude problem, a ponekad nas košta sklada i mira kada je kosa u pitanju.

Evo male pomoći kako se možete iskontrolisati i šta sve možete izbegavati, da bi vam kosa delovala čistije što duže nakon pranja, odnosno, šta ne treba raditi i koje greške ne treba praviti. Naš izgled ponekad više strada ne zbog onoga što ne uradimo, već zbog onoga što radimo pogrešno.

Peglanje kose

Možda nikada ne biste ni pomislili da je to moguće, ali svakodnevnim peglanjem doprinosite da vaša kosa bude masnija. A evo i zašto!

Kada više puta prelazite peglom kako biste smirili vlasi, one pri korenu kao odbrambeni mehanizam ispuštaju više ulja nego što bi to radile inače i to je razlog što vam je kosa sve isušenija po dužini, pegla i visoka temperatura to čine, a pri vrhu masna.

Peglanje nije dobro kada je svakodnevno i nekontrolisano i zbog oštećivanja kose, ali ovog puta stavljamo to na stranu i samo podsećamo. Ono doprinosi i da se balans kože glave pokvari, tako da kosa biva prljavija posle peglanja.

Prednji deo se masti i zato što se lepi za lice, naročito ako imate šiške. Koža je sama po sebi masnija i onda se kosa, tarući se o lice, takođe dodatno prlja. Podignite ili odmaknite kosu od lica kada god ste u prilici.

Često pranje = masna kosa

Paradoksalno zvuči, ali je istina. Čestim pranjem kose doprinosite da se poremeti PH vrednost kože glave. Koža glave i žlezde brže ispuštaju masnoću, jer one očekuju kvašenje i pranje kose, tako da je kosa sve prljavija.

Isto je i sa licem. Ako se lice nekontrolisano masti, može biti da ga prečesto umivate. Koža tako reaguje na neprirodne nadražaje, počinje da se brani ispuštanjem veće količine sebuma.

Da bi se ovaj ciklus prekinuo, potrebno je da nađete šampon koji će odmastiti kosu i produžujete vreme između pranja. Neka to prvo budu dva dana, pa tri, pa četiri… Tako ćete stići do nekog optimalnog broja, koji će odgovarati i vama i kosi. Ne samo što ćete uštedeti vreme i šampon, pomoći ćete svojoj kosi da bude lepša, a koži glave da bude zdravija.

Izbegavajte dodirivanje kose

Verovatno čudno zvuči, ali ćemo objasniti na šta se misli. Kosu morate dodirivati da biste je negovali. Međutim, ima i onih koji sedeći ispred televizora ili ispred ekrana računara dodiruju kosu bez razloga – čačkaju, kidaju, mrse je prstima.

To je ružna, a često nesvesna navika, koja se ponekad ustali i tokom radnog dana. Ponekad je rezultat nervoze, a ponekad samo nesvesna radnja usled dosade. Kako bilo, treba je što pre prekinuti.

Fotografija: Pixabay.com

Ako to često radite, kosa će poćeti da se masti, isto kao što bi i lice odreagovalo da ga stalno dodirujete prstima. Dakle, napravite frizuru i kosu do kraja dana nemojte pipkati ili češkati jer ona reaguje na dodir i brže se prlja nego inače što bi.

Četkanje kose doprinosi mašćenju

I četkanje je jedan vid dodirivanja kose i kosa to ne voli. Četkom se direktno dodiruje koža glave i njoj jeste potrebna masaža, ali nije joj potrebno da to radite više puta tokom dana. Ako ponavljate ovaj proces, desiće se to da kosa opet shvati pogrešnu poruku, počeće da se brani izbacivanjem većih količina masnoće nego što je uobičajeno.

Posledica toga je masna kosa, a rezultat je opet ćešće pranje nego što bi bilo zgodno i logično. Zato je potrebno kosu očetkati ujutru, urediti frizuru i još jednom pred spavanje. Između toga samo ako je neophodno da se popravi neki pramen.

Puštena kosa tokom noći

Ovo ne bi morao da bude problem, ako imate odgovarajuću jastučnicu na kojoj spavate. Naime, svilene jastučnice ni na koji način ne remete ni oblik kose, ni njenu čistoću. Pamučne jastučnice jesu prijatne, ali se na njima kosa prelama i gubi od oblika kakav ste vi želeli da ima. Kosa prestaje da vas sluša, a pritom se i masti.

Zato je pametnije ako kosu preko noći vežete. Ne mora to biti pletenica, jer će i ona na neki način čupati kosu, ali spušteni rep je sasvim u redu. Vežite rep i kosa će biti čistija.

Puštena kosa tokom dana

Iako ovo neće sprečiti dame da puste svoju bujnu kosu i pokažu je svetu, činjenica je da se kosa tokom dana više masti kada je puštena. Čestice prašine i nečistoća se lepe za kosu i ona se samim tim brže i zaprlja.

Ako zavežete kosu u punđu ili rep, može proći i po nedelju dana, a da je ne perete. Puštena kosa se brže zaprlja i onda je morate prati barem na dva dana. Da, znamo da nećete samo zbog toga vezati kosu, ali možete je vezivati barem kod kuće, da biste je koliko-toliko sačuvali čistom.

Previše regeneratora ili maske za kosu

Regeneratori i maske, generalno pakovanja za kosu, jesu neophodnost bez koje bi naša kosa veoma gubila na kvalitetu i treba ih koristiti. Ipak, ni u čemu ne treba preterivati, naročito ne u stavljanju ovih sredstava za omekšavanje kose. Ona su odlična za dužinu kose, koja se raznim aparatima i zagrevanjem oštećuje i isušuje, ali ne i za koren kose.

Fotografija: Pixabay.com

Kada smo kod korena, onda je važno da se kaže kako regenerator na koren treba stavljati malo ili nimalo. Pošto se lepi za kožu glave i ne možete ga tek tako isprati, regenerator možete tek povremeno staviti na koren dlake, ali ne svakog puta kada perete. Na donji deo obavezno nanosite masku i sredstva za omekšavanje jer će vam omogućiti i lakše raščešljavenje i zdraviju kosu.

Neodgovarajući šampon za kosu

Šampon za kosu je najvažniji preparat za negovanje vlasi i treba ga odabrati pažljivo. Šamponi koji lepo mirišu i imaju ogromnu penu su primamljivi i rado ih kupujemo, ali… Da li su oni najbolji izbor za kosu?

Oni u sebi imaju sulfate koji kosu tokom godina pretvaraju u ono što nikako ne želite – u slamu. Zbog toga je potrebno da šampon koji kupite i koji koristite bude blag i potpuno prirodan, kako bi kosa bila što kvalitetnija i što lepša.

Prirodnih šampona je manje na tržištu, ali se mogu naći. Oni temeljno i pažljivo neguju svojim isključivo biljnim sastojcima. Kada je koža glave zdrava, ona neće pokazivati znake slabosti, kao što su perut ili mašćenje. U tome prvenstveno pomaže šampon.

Neodgovarajuća nega kose

Na kraju, valja pomenuti da je kosa jedan deo nas koji iziskuje posebnu pažnju i mi moramo proveriti kakva je to pažnja. Nekada je problem u proizvodima, u njihovom sastavu, a nekada jednostavno nije potrebno da se toliko proizvoda nanosi na kosu.

Ponekad je problem i način na koji se negujemo, možda pravo vreme nanošenja. Sve je individualno, zato obratite pažnju šta to vama prija i kosa će sigurn odreagovati kako treba.

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 6 =