Dobar marketing plan – važan korak do poslovnog uspeha

marketing.plan
Foto: Pexels.com

Iza svakog uspešnog poslovanja stoji kvalitetan proizvod ili usluga i dobar marketinški plan. Veoma je važno da na pravi način predstavite klijentima i kupcima svoje proizvode i izaberete marketinške strategije koje će dati najbolje rezultate.

Dobrim marketing planom smatra se onaj skup metoda oglašavanja koje dopiru do pravih kupaca i pritom razumeju njegove potrebe. Kako da kreirate kampanju koja če privući što više klijenata i povećati profit vaše firme? Da li se treba osloniti samo na internet oglašavanje ili uključiti i neke strategije tradicionalnog marketinga? 

Predlažemo vam kako da u nekoliko koraka napravite marketing plan uz pomoć koga će se vaš brend istaknuti na tržištu. Pročitajte.

Priprema i istraživanje tržišta

Svaki marketinški plan počinje vrednom pripremom. To znači da je potrebno posvetiti izvesno vreme istraživanju i razumevanju tržišta da biste kreirali kampanju koja će zaista doći do ciljne grupe. Kada razumete sve faktore i trendove u vašoj niši, poznato vam je ponašanje kupaca, ali i kampanje koje vode konkurentske firme – biće vam mnogo lakše da razvijete realne ciljeve i izaberete marketinške strategije

Sa široko rasprostranjenim pristupom internetu putem pametnih telefona, brendovi se suočavaju sa tržištem koje je konkurentnije nego ikad. Da biste se takmičili, morate mnogo naučiti o sebi, ali i o konkurentima. Otkrijte svoje prednosti u odnosu na slične firme i na osnovu toga odredite svoje cene, unapredite proizvode i usluge.

Moći ćete da osmislite snažne poruke koje će ciljna publika zapaziti i da procenite kojim kanalima da ove poruke pošaljete. Da li vaš idealni kupac gleda televiziju ili sluša radio, da li više voli Fejsbuk ili Instagram? Možda su jednostavni potezi kao što je štampa reklamne poruke na upaljačima ili usb memoriji, personalizovani rokovnici ili reklamne olovke pametna taktika za privlačenje pažnje i sticanje poverenja klijenata.

Poznavanje navika potrošača pomoći će vam da uložite vreme, trud i novac samo u one marketinške strategije koje će imati efekta. 

Postavite realne ciljeve 

Iako je verovatno da svaki preduzetnik želi vrtoglav uspeh preko noći, nerealni ciljevi mogu doneti više štete nego koristi kada kreirate marketing plan. Zapravo, ključ pametne reklamne kampanje koja daje pozitivne rezultate nalazi se upravo u postavljanju realnih ciljeva. Kada odredite prioritete biće vam mnogo lakše da planirate raspodelu svojih resursa i ujedno motivišete ceo marketinški tim.

Možete, primera radi, postaviti marketinške ciljeve za celu godinu. U zavisnosti od trenutne situacije i ambicija to mogu biti veliki ciljevi kao što je udvostručivanje prodaje ili neki manji kao što je dobijanje 100 novih pratilaca na Fejsbuku ili Instagramu. Na osnovu prethodno obavljenog istraživanja tržišta i izabranih marketinških kanala, unapred napravite prognozu sa svim očekivanim rezultatima i mogućim rizicima.

Neka u fokusu kampanje bude potrošač

Kada pravite marketinški plan cilj ne treba da bude samo pridobijanje kupaca. Zapravo, sve marketinške strategije bi trebalo da u fokusu imaju celokupno iskustvo potrošača – od razvoja proizvoda do toga na koji način zadovoljava potrebe klijenata i unapređuje njihov život. Sveobuhvatna analiza će vam pomoći da predviđate želje kupaca i na pravi način ih ostvarujete.

Za ovaj korak je važno da razumete ko je vaša ciljna grupa. Otkrijte šta je idealnom kupcu vaših proizvoda važno i koje njegove potrebe vaš brend može ispuniti. Pritom uzmite u obzir demografiju, način života, uverenja svoje publike i percepciju brenda. Online ankete su, na primer, idealan način da od kupaca prikupite informacije o tome kako doživljavaju vaše proizvode. Tako možete dobiti dragocen uvid u to šta je naročito traženo na tržištu, kako da odredite novu ponudu proizvoda i samim tim lakše napravite prave marketinške poteze. 

Opišite svoje usluge i proizvode

Da biste efikasno plasirali sve svoje proizvode i usluge, morate ih opisati. Detaljno pregledajte popis usluga koje trenutno nudite,  razmislite koje to proizvode još nemate u ponudi ali biste želeli. Potom procenite da li biste i u kojoj meri morali da menjate i proširujete osoblje i stručni kadar u firmi, kao i koliki bi bili troškovi razvijanja novih proizvoda.

marketing-planiranje-posao
Foto: Pexels.com

Posvetite pažnju detaljnom opisu celog asortimana, bilo da je reč o promociji na internetu ili pravljenju kataloga i brošura. Obezbedite kvalitetne fotografije proizvoda koje će biti adekvatna ilustracija i koje će privući kupce.

Odredite budžet

Važan korak u kreiranju marketinškog plana jeste svakako dobra procena budžeta. Za velike kompanije finansije ne predstavljaju toliki izazov, međutim, male firme moraju pažljivo da rasporede sva svoja sredstva i resurse i ulože na pravi način. Zbog toga je bitno da unapred znate koliko planirate da potrošite na marketing i promociju u izvesnom periodu (npr. na godišnjem nivou).

U okviru finansijskog plana treba precizno odrediti koliko košta svaka marketing akcija pojedinačno – da li imate dovoljno novca za štampanje reklamnog materijala i za TV reklame, koliki budžet ste namenili za Gugl oglase i slično. Takođe, prilikom raspoređivanja resursa potrebno je da imate odgovor na jedno veoma važno pitanje: odakle će doći novac za marketinšku kampanju? Samo na ovaj način možete izbeći nepredviđene troškove ili prekoračenje finansijskih mogućnosti.

Još nekoliko korisnih saveta

Da biste održali atraktivnost i poziciju brenda na tržištu, te omogućili stalnu prodaju imajte na umu da marketing treba da bude konstantna inicijativa. Postepeno poboljšavajte marketing strategije koje koristite, kombinujte metode sve dok ne uspostavite idealan “mix”, tj. skup marketinških aktivnosti koji zasigurno vodi do željenih rezultata.

Polje marketinga je uvek aktivno i promenljivo – nove platforme, strategije i tehnike se stalno pojavljuju. Pored toga, promene možete očekivati i na tržištu. Zbog toga je važno da na kvartalnom ili godišnjem nivou napravite pregled svog strateškog marketinškog plana da biste bili u toku sa promenama u poslovanju, klijentima i marketing trendovima.

Imajući u vidu ove korake, možete da poboljšavate marketinški plan i tako brže ispunite svoje poslovne ciljeve. 

Srbijanka Stanković
About Srbijanka Stanković 37 Articles
Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 3 =