8 činjenica koje možda niste znali o psima

Izvor: Pexels.com

Da li mislite da znate sve o vašim omiljenim stanarima, psima? Razmilite ponovo!Kako biste se preslišali i proverili svoje znanje, pročitajte naših 8 činjenica o psima.

    1. Vaš pas je pametan kao dvogodišnje dete

Postoji razlog zašto se vaši mališani i vaš ljubimac odlično slažu i razumeju. Oni otprilike razumeju i raspoznaju isti broj reči i gestova – čak 250.

     2. Psi i mačke piju vodu na isti način

Možda je teško poverovati u ovaj podatak, jer su psi malo smotaniji pri pijenju vode, ali kao i mačke, psi saviju vrh jezika i podižu tečnost kako bi uklizala u usta.

    3. Vaš pas ima osećaj za vreme – I da, nedostajete mu kada niste kod kuće

Ako mislite da vaš pas zna kada je vreme za večeru ili šetnju, potpuno ste u pravu. Psi uče vaše rutine i navike, isto tako i osete koliko je vremena prošlo. Jedna studija je pokazala reakcije pasa na odsustvo vlasnika u različim vremenskim razmacima.

   4. Brkovi vašeg psa mu pomažu da vidi u mraku

Okej, nije baš u pitanju noćni vid ili neka super moć, ali ti brkovi primete i najmanju promenu u vazduhu, što vašem psu pruža informaciju o veličini, obliku i brzini stvari koje su mu u blizini.

    5.Psi znojne žlezde imaju jedino u šapama

Da budemo određeniji, nalaze se tačno između njihovih šapnih jastučića. Ukoliko im pokvasite jastučiće na pretoplom danu, osvežićete ih. Upravo iz tog razloga se psi oslanjaju na šetanje i trčanje kao sredstvo hlađenja u letnjim danima.

6. Jednogodišnji pas je psihičke zrelosti kao čovek od 15 godina

Naravno, različite rase stare malo drugačije. Veliki psi stare brže od malih. Postoje razni kalkulatori starosti na internetu koji vam mogu izračunati starost i zrelost vašeg psa.

7. Osećaj za miris kod vašeg psa je od 1000 do 10 miliona puta bolji od vašeg

U zavisnosti od rase, vaš pas ima između 125 miliona do 300 miliona žlezda koje su zadužene za miris, za razliku od čoveka koji ima samo 5 miliona. Deo mozga vašeg psa koji kontroliše miris je 40 puta veći od vašeg – to je tačno iako je pasji mozak znatno manji od čovečijeg.

8. Vaš pas može namirisati vaša osećanja

Vaše kuče može da primeti suptilne promene u vašem mirisu, što mu može pomoći da shvati kako se osećate – na primer, može osetiti kada od smirenosti prelazite u nivo nervoze ili straha. Psi takođe mogu osetiti određene bolesti ili da li je neko trudan.

Nadamo se da vam ova lista činjenica o vašem psu može pomoći da ga bolje razumete. Oni su zaista divne životinje i savršeni prijatelji.

About Kristina Baćan 47 Articles
Zagrižena obožavateljka jutarnje kafe, Ed Sheerana i Marvel stripova. Bloger, kuvar amater i po potrebi animator svojoj maloj deci, jer najveći je izazov njima udovoljiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 20 =