Zdrave navike u ishrani: Kako da svaki vaš obrok bude zdrav?

prikaz zdravog obroka serviranog na stolu

Različite hranljive materije koje su potrebne organizmu iz hrane, ne mogu biti zamenjene većom količinom jedne naspram druge. Recept zdrave ishrane upravo leži u unošenju raznovrsnih namirnica, pri čemu je važno da vodite računa da njihov odnos unosa bude uravnotežen – kako bi organizam “dobio” dovoljno potrebnih nutrijenata. 

Zato je greška uvođenje rigoroznih režima ishrane. Stroge dijete, ne samo što će biti psihički izazov i neretko neće dovesti do željenih rezultata, već će imati i veoma štetan uticaj po vaše opšte zdravlje organizma. 

Zdrava ishrana – važnost raznovrsne hrane i nutrijenata

Naravno, pri tome postoje i materije koje vašem telu neće doneti benefit zdravih nutrijenata – poput prostih ugljenih hidrata i zasićenih masti. Zato ćete tako često biti u prilici da čujete da se, na primer, savetuje ograničen unos gaziranih sokova i brze hrane. 

Govorimo o “ograničenom unosu”, jer mala količina ovih namirnica neće dovesti vaš organizam u disbalans, ako se unosi u kontrolisanim količinama – i to pogotovo, ako uvedete minimalne izmene u receptima koje neće promeniti ukus vašim omiljenim poslasticama, a učiniće ih zdravijim. 

Tako je, na primer, prženje bez ulja je znatno zdravije, a hrana će imati manje kalorija nego pripremana tradicionalno. Ako je vaša ishrana zasnovana na voću, povrću i namirnicama punim zdravim vlaknima, onda će neće biti problem da ponekad uživate u domaćim krofnama koje volite.

U pitanju su samo male promene u redovnoj pripremi hrane: Nažalost, mnogi ne razmišljaju o štetom uticaju nezdravih navika u ishrani, sve dok ih na to ne natera određeni zdravstveni problem ili nezadovoljstvo fizičkom formom. 

Navike u ishrani usklađene sa potrebama tela – gotovo odmah izazivaju pozitivne efekte u vidu boljeg raspoloženja, efikasnijeg regulisanja stresa i tela punog energije tokom celog dana. Brzi bolji osećaj u vašem telu će trud u praktikovanju brige o telu učiniti momentalno isplativim.

Kako biste postigli rutinu pravilne ishrane, potrebno je da obratite pažnju na kombinovanje, količinu i način pripreme hrane koju birate za sastav vaših obroka. Redovni i šarenoliki obroci su formula za zdravo telo i jak imunitet.

Iako postoji uvreženo mišljenje da je zdrava ishrana rezervisana za one koji su spremni da izdvoje više finansijskih sredstava – ne dozvolite da vas ova zabluda obeshrabri. Kulinarske prečice fitnes stručnjaka će vam omogućiti da različitom pripremom hrane, uz jednaka novčana ulaganja, ostvarite značajno različite posledice po svoje telo ishranom. 

Zdrava ishrana će vam posle nekog vremena postati deo vaše svakodnevice koji vam neće oduzimati ništa više slobodnog vremena, nego što ga imate sada. Zato u daljem tekstu pronađite kako da pripremite vaše omiljene obroke, tako da iskoristite ono najbolje iz namirnica koje koristite.

kuvar priprema hranu

Zdravo kuvanje: Koji je najbolji način da spremate hranu?

Način pripreme hrane, kao i stepen termičke obrade, je veoma važan ukoliko želite da unesete dovoljno hranljivih materija u svoj organizam. Neadekvatna priprema će uništiti veliki broj hranljivih materija, a možete ih napravite i štetnima po zdravlje.

Kuvana jela se uglavnom smatraju zdravijom varijantom ishrane, međutim kuvanje namirnica u vodi, usled visokih temperatura i velike količine vode, može uništiti čak do šezdeset odsto vitamina i minerala. Umesto klasičnog kuvanja u vodi, kuvanja namirnica na pari omogućava minimalan gubitak hranljivih materija iz hrane.

Ako želite da sačuvate što više zdravih sastojaka voća i povrća – ne pripremajte hranu na previsokim temperaturama. Kada je reč o kuvanju, povrće treba kuvati tek što voda provri, a vreme kuvanja će se razlikovati od vrste i veličine. 

Bilo bi dobro da izbegavate pripremanje hrane prženjem i pečenjem, naročito kada je reč o pripremi hrane u dubokom ulju. Hrana koja je upila pozamašnu količinu nezdravih masnoća je teško svarljiva. 

Dok su voće i povrće najzdraviji u svom sirovom obliku, najmanje hranljivih materija ćete uništiti ukoliko koristite minimalnu količinu ulja uz dodatak vode. Kako bi jelo koje pripremate bilo intenzivnijeg ukusa, možete dodati zdravija ulja ili kombinaciju omiljenih začina. 

Uticaj zdrave ishrane u održavanju organizma vitalnim je nenadmašiv. Uzrok zdravstvenih tegoba, koje nastaju usled nezdravih navika u ishrani, leži u pravilnom odabiru raznovrsnih namirnica, ali i u kvalitetnoj pripremi namirnica. 

Kako se ne biste doveli u situaciju da napravite grešku pri uvođenju zdravih navika, važno je da se informišete od dobrim i lošim strana različitih načina obrade namirnica pri spremanju obroka. Nadamo se da će vam ovi saveti biti od koristi kako biste zadržali optimalnu nutritivnu vrednost namirnica, i nakon njihove termičke obrade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =