Kada je najbolje prati kosu, ujutru ili uveče?

Fotografija: www.pixabay,com

Pranje kose čini se kao jedan od lakših životnih zadataka, ali zapravo krije nekoliko tajni koje čine veliku razliku. Mnoge žene (i muškarci) žale se da im kosa već prvo jutro nakon pranja izgleda masno i beživotno. No trik je u tome da kosa zapravo nije masna, nego samo tako izgleda, jer se nije pravilno osušila.

Operete li kosu uveče, ona ostaje tek mrvicu vlažna, ali dovoljno da se tokom spavanja totalno izravna te izgubi volumen. Mokre vlasi su osetljivije od suvih, a tokom noći se trljaju o jastuk i petljaju što dovodi do ispucalih vrhova i neuredne frizure. Izbegnite taj scenario i večernje pranje kose zamenite jutarnjim.

Ako vam treba još jedan razlog za promenu večernje rutine pranja kose, tu su gljivice. One obožavaju mokra i topla mesta, a nema ništa bolje od vlažne kose i mekanog jastuka. Ritual “spavanje s mokrom kosom” može dovesti do razmnožavanja gljivica ili koje potencijalno mogu dovesti i do ozbiljnijih problema i peruti. Zbog toplih i vlažnih uslova, na jastuku se mogu razviti pore, koje pak uzrokuju probleme s disanjem i nastanak alergija.

Ne zaboravite da kosu treba prati dva puta, a ne jednom i to s vrlo malim količinama šampona. Pravilno i dobro ispiranje jednako važno kao i šamponiranje. Kristop Robin, stilista i frizer poznatih svetskih zvezda podelio je nekoliko trikova za sjajnu i lepu kosu.

– Prvo raščešljajte kosu kako to ne biste radili nakon pranja, kad je mokra. Nikad ne treba češljati mokru kosu. To je za nju jako stresno i uzrokuje ispucale vrhove – objašnjava Robin i dodaje da prije samog šamponiranja na kosu nije loše naneti malo bademovog ulja, da bi vrhovi bili nahranjeni i zdravi.

– Kad je riječ o regeneratoru, nanesite ga samo na vrhove. Ne stavljajte ga blizu temena jer će ga zamastiti. Regenerator treba dobro isprati baš kao i šampon. Kad je reč o kosi, ne postoji previše ispiranja, jer tako skidate masnoće i nečistoću s temena i kose.

I za kraj, opranu kosu ne trljajte i ne sušite grubim peškirom. To će dodatno oštetiti vlasi i uzrokovati ispucale vrhove. Puno bolji izbor je mekana pamučna majica koja će dobro upiti sav višak vode a kosu ostaviti zdravom i mekom.

Izvor: www.24online.info

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 17 =