8 namirnica koje vašem organizmu štete više od cigareta

Brza hrana i nezdrave navike često nam zadaju brojne zdravstvene probleme, a ova saznanja možda nam mogu pomoći pri izboru onih proizvoda koji su bolji za nas. Ovo su namirnice koje štete organizmu više od duvana!

Nezdrave dijete u današnje vreme ubiju više ljudi nego cigarete, piše Bright Side. Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih materija može znatno oštetiti naše zdravlje. Isto tako, neki proizvodi koje ubacujemo u svoju ishranu zbog njihovih, tzv. koristi, takođe mogu biti destruktivni za naše telo.

Pogledajte koje sve nezdrave stvari svakodnevno unosimo u svoju ishranu.

1. Sveži voćni sokovi

Voće se smatra zdravim za našu ishranu, a sveži sokovi su jednostavan način kako uneti dnevnu dozu voća. Ipak, u tekućem obliku, voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

Štaviše, nekontrolisano konzumiranje sokova zapravo može dovesti do pojave ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Ustvari, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka Coca-Cole.

Preporučljivije je pojesti celu voćku, nego piti voćne sokove. Jedna voćka je dovoljna da vas zasiti i ispuni vašu potrebu za nečim slatkim, dok je za jednu čašu soka obično potrebno iskoristiti više voćki odjednom.

2. Slatkiši od žitarica

Iako su bogate hranjivim sastojcima, neke grickalice od žitarica sadrže i velike količine šećera. Prema bazi podataka o hranjivim namirnicama, najpopularniji ovakvi slatkiši sadrže od 15 do 30 grama šećera po porciji.

S druge strane, ako se na pravi način izaberu, ove grickalice su savršen način kako se zasititi i ujedno izbeći prejedanje, jer su porcije napravljene da budu dovoljne i sadrže dosta zdravih namirnica. Idealna grickalica treba sadržavati 3 grama vlakana, 5 grama proteina i manje od 10 grama šećera.

3. Suši

Suši sam po sebi nije štetan. Međutim, problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolnice danas sadrže majonezu, krem sir, umake i druge sastojke koji povećavaju hranjivu vrednost sušija i čine da jedna rolnica ima kalorijsku vrednost dovoljnu za čitav dan.

Kako biste izbegli problem s težinom, birajte jednostavne rolnice od lososa ili probajte sašimi.

4. Uzgajana riba

Ovaj problem se, takođe, tiče i sušija. Divlja riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca ili moždanog udara. Ipak, to dosta zavisi o tome čime se riba hrani.

Nažalost, ona riba koju kupujemo u supermarketima obično ne dolazi iz okeana, već iz uzgajivačnica. Dakle, tu ne samo da im nedostaje zdrava ishrana, nego sadrže i hemijske dodatke koje uzgajivači dodaju kako bi riba brže rasla.

Pokušajte naći izvor sveže ribe u vašem gradu i kupujte na proverenom mjestu.

5. Hrana bez masti

U prošlom veku hrana bez masti je bila pravo otkriće. Tako je bilo sve dok nutricionisti nisu shvatili da su proizvođači počeli da menjaju zdrave masti prerađenim šećerom kako bi održali prirodni ukus namirnica.

Dakle, umesto da imate ono što nazivaju zdravim obrokom, vi bukvalno jedete skrivenu šećernu bombu. Sada stručnjaci preporučuju odlučiti se za mlečne proizvode koji su bogati vitaminima i zdravim mastima, poput seoskog sira ili grčkog jogurta, koji ne uključuju nikakve šećerne dodatke.

6. Žitarice

Žitarice su oduvek smatrane jednostavnim rešenjem za zdrav i hranjiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar učinak. Većina njih je napravljena od rafinisanih zrna.

Tokom tog procesa, žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu da ostanete siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji ukus i bile privlačnije deci.

Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i gojaznost. Umesto žitarica, konzumirajte zobene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

7. Beli hleb

Beli hleb je još jedan proizvod napravljen od rafinisanih zrna kojem nedostaju zdravi hranjivi sastojci i vlakna. Dok vlakna doprinose održavanju zdrave težine, dobrog krvnog pritiska i manjem riziku od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti – činjenica da ih beli hleb nema razlog je zašto se suočavate sa svim tim problemima.

Hleb od celih žitarica mogao bi biti dobra zamena. Štaviše, istraživanja su pokazala da dnevna konzumacija ovog hleba smanjuje rizik od razvoja navedenih bolesti.

8. Soja

Soja može biti štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Naime, većina soje je genetski modificirana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranjivih sastojaka iz njih.

Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija izoflavona, ili biljnih estrogena, koji povećavaju njihov nivo u vašem telu i narušavaju vaš menstrualni ciklus. Iz istih razloga, uzimanje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitnjače, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine, znojenja i otečenosti vašeg vrata.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =