Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

devojčica slika mamu i tatu sa bebom

Rođenje drugog deteta je veoma uzbudljiv događaj koji željno iščekujete. Znate da će dolazak bebe potpuno izmeniti dinamiku vašeg doma, ali se ovaj put osećate spremije – jer znate šta vas sve čeka kada se mališan pojavi.

Međutim, vaše starije dete je naučilo na vašu nepodeljenju pažnju i vreme, pa je jasno bi dete moglo da se oseti zanemareno kada se mama i tata pojave sa bebom u naručju.

Zato je važno da svesno pridate pažnju pripremi deteta za dolazak novog člana porodice, kako bi vaše prvorođenče moglo da shvati šta se oko njega događa, kao i da prihvati brata ili sestru bez poteškoća.  

U daljem tekstu pronađite nekoliko korisnih saveta na koji način možete da uključite vaše dete u zajedničko željno iščekivanje prinove.

Najvažnije je da otvoreno razgovarate sa detetom

Otvorena komunikacija od samog početka će omogućiti postepeno saznavanje o tome šta se zapravo dešava. Kada na vreme uputite dete u lepe vesti,  dete može da postane svesno koliko je beba koja dolazi nežna i kako će izgledati prvi dani sa njom.

Dobro je da dete što više uključite u zabavne aktivnosti koje se dešavaju tokom čekanja bebe: lista imena za devojčicu ili dečaka može biti formirana jednakim doprinosom idejama svih članova porodice – uključujući i najmlađe.

Konkretno kada je reč o odabiru imena, dobro je da oslušnete najpre pažljivo šta bi dete moglo da predloži, kako se ne bi desilo da, zbog svojih predloga Elza i Pepa, dete bude razločarano kada predlozi ne budu odabrani kao ime.

U pripremi deteta za dolazak bebe vam mogu pomoći crtani filmovi u kojima su glavni likovi braća i sestre, kao i druženje sa prijateljima koji imaju više dece. Tako će dete na primerima moći da vidi kako izgleda odnos starijeg i mlađeg deteta u porodici.

Budite realni dok dete “upoznajete” sa idejom višečlanije porodice. Objasnite mu da beba neće odmah umeti da se sa njim igra i priča, kao i da će beba komunicirati plakanjem sve dok ne nauči drugačije. 

Nema potrebe da ga preopterećujete informacijama. Pitajte dete šta ga tačno zanima i odgovarajte mu jasno i slikovito. Važno je da sprečite što više potencijalnih iznenađenja, jer će to najpre osloboditi detetu prostor za adaptaciju.

Šta očekivati od starijeg deteta kada novorođenče dođe kući?

Kada ste usled uzbuđenja “prezauzeti” novim obavezama koje priprema donosi, starije dete, posmatrajući vas, na različite načine može da insistira na svojim prohtevima. Uzrok ljubomore i agresivnog ponašanja koje dete može da pokaže leži u potrebi da ono privuče vašu pažnju. 

Obično deca uzrasta do šest godina teže prihvataju novonastalu situaciju – burne reakcije koje su neretko u pratnji regeresivnog ponašanja treba da budu zamenjene odnosom poverenja i zaštitne uloge prema malom bratu ili sestri.

Deca starija od šest godina će radije biti spremna da samoinicijativno preuzmu zaštitnu ulogu prema bebi.

Kako se nositi sa reakcijama deteta na dolazak bebe?

Agresivno ponašanje nikako ne treba kažnjavati, a ni osuđivati. Pronađite način da u novonastaloj situaciji najpre umirite sebe, a onda svojim ponašanjem ubedite dete da nema razloga da se oseća ugroženo.

Ohrabrite dete da bebu dodirne i bude sa vama dok radite stvari sa bebom. Iako vam dete može odvlačiti pažnju i činiti posao nešto težim, potrudite se da se dete oseća uključenim u posao koji radite – zajedno brinite o bebi.

Pri tome, nema potrebe da forsirate interakciju deteta i bebe. Dolazak bebe će doneti mnogobrojne promene po rutinu deteta, pa ne zaboravite da je važno da i dalje očuvate tradiciju provođenja kvalitetnog vremena nasamo sa njim.

Burno reagovanje prvorođenog na rođenje drugog deteta je sasvim prirodno i očekivano, a na vama je da detetu pokažete da “nije sve drugačije”. Ne ispustite iz uma da je vaše dete i dalje samo dete, pa će i pored sve vaše pažnje osećati barem malu ljubomoru usled nove potrebe za “deljenjem” vaše ljubavi.

Dopustite detetu da ispolji sve emocije koje oseća i budite bez brige – malo “tugovanja” je sasvim u redu. Budite strpiljivi i pokažite detetu da je i dalje jednako važno i da mu i dalje pružate jednako punu ljubav, a vremenom će sve doći na svoje mesto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + thirteen =