„Lenja“ keto dijeta ima samo jedno pravilo

Fotografija: pixabay.com

Ketogena dijeta zasigurno je jedan od najpopularnijih načina prehrane kojim se relativno brzo i delotvorno tope kilogrami. Dijeta ima nekoliko verzija, pa čak i onu za “lenčuge”, prenosi časopis Health.

Cilj svake keto dijete je postići stanje ketoze u kojem telo za energiju sagoreva masti umesto glukoze. Većina ljudi ulazi u stanje ketoze kada dnevno unosi manje od 20 grama ugljienih hidrata, a dobri rezultati u mršavljenju se postižu i unosom 50 grama ugljienih hidrata dnevno.

Osobe koje unose manje od 20 grama ugljenih hidrata dnevno brže će da mršave, ali će verovatno iskusiti nuspojave poput vrtoglavice, glavobolje, dekoncentrisanosti, grčeva u mišićima i sl. Ti simptomi su uglavnom prolazni, a obično se javljaju tokom prve nedelje, najčešće između trećeg i petog dana, i traju dok se telo ne privikne na novonastalu situaciju.

Photo by Angele J from Pexels

Jedino pravilo kojeg se morate držati ako ste na “lenoj” keto dijeti je da ne unosite više od 20 grama ugljenih hidrata dnevno. Za razliku od izvornog keto plana, ne morate pratiti unos kalorija ni brojati masnoće i proteine, piše Health. Keto za lenčuge je samo još jedan plan prehrane s niskim učešćem ugljenih hidrata.

“Potrebno je čitati nutritivne vrednosti na deklaracijama i unapred saznati koliko pojedino voće, povrće i neki mlečni proizvodi sadrže ugljenih hidrata. Zatim treba napraviti popis svih namirnica i obroka za koje ste sigurni da će vas držati u ketozi”, objasnila je Karli MekGavin, nutricionista.

“To su jela s mesom, jajima, avokadom, brokolijem. Potrebno je uključiti povrće s niskom nivoom ugljenih hidrata poput špargli, karfiola i nekih oraščića”, kaže Karli.

Izvor: DDL.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + three =