KAKO PRIPREMITI DOM ZA BEBIN DOLAZAK?

Izvor: Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Izlazak bebe iz porodilišta i dolazak na mesto koje će predstavljati njen dom roditeljima ostane u sećanju kao jedan od najznačajnijih i najsrećnijih trenutaka života. Ipak, cela trudnoća, porođaj, pa i trenutak kad beba stigne kući, pogotovo kada je reč o prvom detetu, obično su propraćeni i stresom, a vrlo često i strahom od nepoznatog. Kako biste izbegli preterano uzbuđenje i stres, važno je da sve vezano za pripremu bebinog dolaska obavljajte na vreme.

Izvor: Pexels.com

Jedna od obaveznih stavki sa liste “uraditi” pred porođaj, definitivno je priprema doma za novog, malenog ukućana. Kako bismo vam olakšali ovaj proces, razradićemo ovu temu, pa ćete nakon čitanja teksta znati sve što je potrebno da uradite kako biste pripremili dom za bebin dolazak.

Dodatno obezbedite kuću za bebin dolazak

Važno je da se pozabavite bezbednošću doma pred bebin dolazak! Oštre predmete i nepotrebne metalne ili staklene dekoracije koje ste do sada držali u kući sklonite i zamenite onima koje su baby-friendly.

Pokušajte da okružite bebu nameštajem koji je mekan i ima oble, a ne oštre ivice. Obezbedite i krevetac i sve ostalo što je potrebno da bi bebi u krevecu bilo što udobnije i što bezbednije. Ogradice za krevetac štite bebe dok u isto vreme povećavaju udobnost, pa ih obavezno nabavite!

 

Kućnu hemiju čuvajte daleko od domašaja bebe, kao i pribor za jelo i sve nebezbedne predmete i tečnosti. Obavezno obezbedite štekere uz pomoć sigurnosnih utikača, a kupite i bebi alarm, kako biste u svakom trenutku mogli da čujete bebu ako niste u njenoj sobi.

 

Najbolji dom za bebu je čist dom

Mnogi roditelji se osećaju kao da moraju da sterilišu kuću pred bebin dolazak, a često se pitaju i šta će sa svojim kućnim ljubimcem (ukoliko ga imaju). Potpuno razumemo vašu potrebu za perfekcionizmom i “sterilizacijom” doma, ali verujte da to nije neophodno, a ni poželjno!

Naravno, dom treba da bude čist, ali bez preterivanja.

  • Brisanje prašine i usisavanje

Temeljno čišćenje je sve što je potrebno kako bi dom bio spreman za dolazak bebe. Ipak, sada se potrudite malo više nego inače – zavucite usisivač i na ona mesta koja inače izbegavate. Obrišite prašinu sa polica, knjiga i ostalih kutaka u koje retko zalazite krpom.

  • Očistite nameštaj i redovno vetrite

Tepihe istresite praherom i probajte da isto učinite i sa nameštajem. Kada je reč o velikim komadima nameštaja koje ne možete istresti, obrišite ih vlažnom krpom i odgovarajućim sredstvom za čišćenje nameštaja. Redovno provetravajte kako biste obezbedili da u kući/stanu uvek bude dovoljno svežeg vazduha. 

Kada smo već kod vazduha, ako imate klimu – obavezno zamenite filtere. Ako imate ljubimca koji se linja, dovoljno je da očistite njegove dlake sa nameštaja i redovno ga četkate kako biste smanjili prisustvo dlaka na minimum.

  • Operite kućni tekstil

Pred bebin dolazak, zamenite posteljinu, peškire i krpe sa čistim i svežim, a krevetac posebno dobro obrišite i u njega stavite posteljinu od prirodnog materijala, koja neće iritirati nežnu bebinu kožu.

Opremite bebin kutak za spavanje

Krevetac za bebe mora da je dočeka u njenom novom domu! Ovo je mesto gde će ona spavati još barem godinu dana. Ogradice za krevetac, više kompleta posteljine, kao i jastučići i prekrivači, neophodan su aksesoar za krevetac, koji treba da odaberete tako da bebi bude što prijatnije i udobnije.

Kupite kvalitetan krevetac – on će još dugo biti mesto u kome će vaš mališan/ka provoditi najviše vremena, pa je poželjno da bude što bolji!

Bebinu sobu takođe možete ukrasiti raznim ukrasima, a neke stvari za bebu i sami možete napraviti!

Beba i ishrana – kupite neophodne elemente

Kada je u pitanju ishrana, bebu ćete prvo dojiti, pa kupite jastuče za dojenje koje će olakšati ovaj proces. Sem toga, bebi je potrebna i cucla, a uskoro će biti potrebna i hranilica, kao i flašica, pa je najbolje je da joj sve to obezbedite odmah.

Kupanje bebe takođe zahteva posebne elemente

Sem što je bebi potrebno da joj u domu bude čisto, bezbedno, da ima svoje mesto za spavanje i ishranu – apsolutno je neophodno i to da imate obezbeđen prostor i elemente u kojima će beba moći da se kupa.

Bebu dočekajte u domu koji ima spremnu kadicu za kupanje bebe – ovo će, naravno, olakšati roditeljima proces kupanja, a i bebi će prijati mnogo više nego da je kupate na neki drugi način. Možete kupiti i stalak za kadicu koji će vam dodatno olakšati posao oko održavanja bebine higijene, ali ovo nije neophodno.

Bebeća garderobica

Najbolje bi bilo da bebu dočekate sa čistim i spremnim odevnim komadima, koji će joj trebati od prvog dana. Pre svega, obezbedite nekoliko benkica, zeka, nekoliko pari čarapica…

Sem toga, kupite i pidžamice i bodije koje će beba nositi dok spava. Preporučujemo da svu bebinu garderobu, isto kao i posteljinu, birate tako da bude od prirodnih materijala, najbolje od pamuka.

 

Kupite higijenske potrepštine za novorođenče

Bebu dočekajte sa spremnim higijenskim potrepštinama. Održavanje bebine higijene je prilično zahtevan posao, pa obavezno kupite sve što je potrebno. Prvi od svih neophodnih elemenata su pelene za bebe koje će vam trebati već u porodilištu! Kupite odmah više paketa pelena za jednokratnu upotrebu, koje često možete naći i sa akcijskim cenama, kao i više komada tetra i švedskih pelena.

Sem toga, obezbedite i vlažne maramice izrađene specijalno za bebe, itekako ćete ih koristiti!Bebi puder, šampon i sapun, kao i losion, takođe će joj trebati, pa je dočekajte spremni!

Naveli smo osnovne elemente koji će vam biti potrebni već prvog dana kada beba stigne u svoj dom. Naravno, imajte na umu da beba treba da izlazi i van kuće, pa obavezno kupite kolica i nosiljku, kao i sedište za bebe za automobil, koje će vam biti neophodno već onog dana kada bebu iz porodilišta vozite kući. U ovako pripremljenom domu – beba će imati sve što je potrebno, pa je ostalo još samo da joj priredite dobrodošlicu posebnom negom, pozitivnom energijom i maksimalnom posvećenošću.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + 14 =