Kako prepoznati anksioznost i kako se boriti protiv nje?

Anksioznost je bolest današnjeg društva sa kojom se susreće oko sedamdeset posto svetske populacije. Predstavlja preveliku brigu, koja vam ne dopušta da se opustite ali koje se možete rešiti uz savate iz narednih redova! 

Na početku je važno znati da niste jedini u ovoj borbi i morate se uveriti da je zaista reč o anksioznosti. Možda vam samo nije dan i potrebna vam ja kafa i zagrljaj voljenih. Kako bi bili sigurni da se nalazite u stanju anksioznosti u narednim redovima predstavljamo vam njene simptome.

Koji su simptomi anksionznosti?

Anksionoznost jeste nervoza, ali svakodnevna nervoza za koju ponekad nemate objašnjenje. Ukoliko vam se dešava da gledate film sa voljenima i dolaze vam  crne misli, osećate strah za koji nemate objašnjenje možda  ste  anksiozni.

Kažemo možda jer se taj strah javlja i ukoliko ste tog dana bili pod stresom ili imate realan problem, sa kojim se trenutno suočavate. Ukoliko je neko od ukućana bolestan ili imate probleme na poslu, normalno je da brinete i sebe ne možete smatrati antksioznom osobom. 

Osobe koje se bore sa anksioznošću konstantno osećaju strah za koji nemaju objašnjenje. Taj strah se pojavljuje iznenada i povezuju ga sa stvarima koje trenutno rade. Postoje i realni strahovi koji vas takođe mogu uznemiravati. Ukolko se plašite provale, to ne mora biti znak da se anksiozni, ovaj strah itekako može biti opravdan. Od ovog straha se možete osloboditi ako izgradite modernu ogradu za dvorište obezbedite kvalitetnu kapiju i preduzmete sve druge mere bezbednosti vašeg doma. Problem nastaje ako preduzmete određene mere sigurnosti koje vam svakako mogu garantovati neki spokoj a idalje osećate strah, koji vas sprečava da normalno funkcionišete.

Nadalje anksiozne osobe plaše se za svoje zdravlje i  zdravlje svoje porodice i nakon lekarskog pregleda. Dakle, odlaze kod stručnjaka i on im na osnovu celokupne analize tela govori da su zdravi ali se oni idalje plaše. Uhvatili ste sebe da ne verujete lekaru i konstantno čitate o bolestima? Vreme je da se oslobodite anksionoznosti jednom za  svagda uz savete iz narednih redova! 

Ukoliko ste roditelj vaša anksionoznost se ogleda u svakodnevnim pitanjima poput:  da li će vaše dete stići bezbedno iz škole i da li će mu se nešto desiti kada vam nije u vidokrugu. Briga treba da bude u granicama normalne, ukoliko vas parališe  i smišljate najgori scenarijo može se reći da ste anksiozni. 

Opisali smo nekoliko primera, ali to ne znači da su jedini. Strah primorava vaše telo da luči više hormona stresa, tako da se osećate čudno.  Hajde da rezimiramo i navedeno konktetne simptome anksioznosti:

  1. crne misli koje okupiraju vašu pažnju, tako da ne možete da se opustite i završite dnevne aktivnosti;
  2. loše misli vam remete san (izazivaju česte nesanice);
  3. ubrzano lupanje srca;
  4. misli vam remete dah, tako da gubite vazduh (takozvani napadi panike);
  5. vaši strahovi se nikad ne obistine.

Kako zauvek reći stop anksioznosti?

Kako bi se smirili na samom početku i sprečili napad panike kada vas okupiraju crne misli, izbrojte do sedamnaest. Ova tehnika brojanja skrenuće vam pažnju sa crnih misli, tako da vaš um očisti od negativnosti. Primetićete da vaše disanje vraća u normalu i tada je potrebno uraditi nešto lepo za sebe. 

Ukoliko ste u mogućnosti počastite sebe nekim poklonom, pokažite sebi da vredite. Nagradite sebe sitnicom i nemojte osuđivati svoj strah, jer će on tada postati još veći.  Zasigurno pomaže zagrljaj voljenih, a ako ste daleko od njih jednostavno ih pozovite ili pošaljite poruku. To će u vama stvoriti utisak bliskosti i shvatićete da niste sami i da je sve u redu. Ukoliko se nalazite u kući i plašite se za svoju bezbednost, nemojte sebe osuđivati. Pusite neku komediju i zaključajte vrata, a zatim se dobro ušuskajte u krevetu. Usresredite svoje misli na film i to će vam obuzeti pažnju, tako da se trenutno osećate bolje. 

Svaki put kada se otrgnete negativnim, anksioznim mislima vi ste pobednik. Ružna misao će se ponovo pojaviti ali vi se opet okrenite lepim stvarima. Naviknite svoj mozak da prepozna loše misli i usresuredite ga na pozitivne u svojoj okolini. Pozitivne misli, lepota prirode i novi planovi za život, pa čak i maštanje će vas zauvek odvojiti od anksioznosti. 

Ukoliko su napadi panike učestali i osećate anksioznost tokom celog dana, terapija pisanjem može biti od pomoći. U običnu svesku zapisujte svoje strahove i misli, a zatim ih na kraju dana pročitajte. Primetićete da se ni jedan strah za koji ste osećali da će se obisiti tog dana nije dogodio . Kada svoje misli vidite na papiru delovaće vam smešno i moćićete da uživate u ostatku večeri, potpuno opušteni. 

Kako bi ste se uspešno rešili anksioznosti i pored naših saveta, ključno je prihvatanje! Nemojte se stideti i potiskivati anksioznost, jer će sve više i više rasti. Razgovarajte o njoj sa svojim prijateljima i partnerom  i ukoliko osećate potrebu, posetite stručno lice. Često je lakše pričati sa ljudima za koje nismo emotivno vezani. Pritom će psihoterapeut metode lečenja anksioznosti prilagoditi vašoj ličnosti i obavezama. 

Dakle, nema opravdanja!

Kao što vidite postoji rešnje koje će eliminisati anksioznost, tako da uživate u svakom danu. Nemojte dopustiti ovom stanju da vas porazi, zaslužili ste kvalitetan i lep život. 

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 9 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 10 =