Zablude sa kojima se susrećemo: Kako pravilno postupiti kada dete dobije boginje

Ako je vaše dete dobilo boginje, a zbunjeni ste raznim metodama iz prošlih vremena, savetima rođaka i prijatelja, kao i preporukama nepoznatih ljudi sa interneta – na pravom ste mestu. 
Mitovi i zablude koji postoje o ovčijim boginjama prenose se od usta do usta bez ikakvog medicinskog utemeljenja i pre nego što poverujete u njih, informišite se šta je ispravno a šta ne da biste znali kako da postupate i šta da primenjujete ako je vaše dete zaraženo ovčijim boginjama.

Kupanje je zabranjeno. Netačno.

Ova tvrdnja temelji se na tome da ako kupate dete dok ima boginje, one se neće osušiti i pretvoriti u krastice. To verovanje ne samo što nikako nije tačno, već može biti i opasno. 

S obzirom da u danima dok traje zaraza detetu izlaze po koži crvena ispupčenja nalik bubuljicama koja potom prelaze u vodene plikove (vezikule) da bi u završnoj fazi ušle u krastice, dete sve vreme oseća svrab. Uz to, dete se znoji zbog povišene temperature i pritom mu kožu tretirate tečnim medicinskim puderom za boginje – zamislite kako bi detetu bilo da ga ne okupate i kako bi se znoj, puder i prljavština polepili po boginjama i napravili komplikaciju! Dete bi uz to što ima ovu virusnu infekciju moglo dobiti i infekciju izazvanu bakterijama, a time bi se stanje pogoršalo i lečenje bi bilo mnogo duže i komplikovanije. Sekundarna bakterijska infekcija može dovesti čak i do upale pluća.

Dete je sve vreme trajanja ove bolesti potrebno kupati, a u vodu se može staviti i malo sode bikarbone ili hipermangana. Potom sledi lagano tapkanje peškirom, nikako trljanje. Dete će zahvaljujući kupanju lepše spavati nakon svraba, povišene temperature i nervoze.

Ožiljci od boginja ne mogu da se uklone. Netačno.

Ukoliko je moguće sprečite dete u češanju i kidanju krastica jer je u tom slučaju veća verovatnoća da će po koži ostati ožiljak u vidu rupice. Čim krastice otpadnu, može se početi sa primenom kreme ili gela za ožiljke. Krema za ožiljke kao što je Contractubex (jedna od popularnijih i delotvornijih) mora da se maže nedeljama i da se zaista bude istrajan i uporan u tome, jer samo tako će doneti rezultate – kožu bez ožiljaka od boginja.

Dete nije zarazno posle par dana i može u kolektiv. Netačno.

Dete se ne sme voditi u vrtić ili školu sve dok i poslednja krastica ne otpadne, jer je sve do tada zarazno. Dete je zarazno dva dana pre nego što mu osip izbije po koži, a period inkubacije (od kada dođe u kontakt sa virusom pa dok se bolest ne manifestuje) traje 10-20 dana. Varičele iziskuju izolaciju, ležanje i odmaranje  2-3 nedelje i u tom periodu dete ne bi trebalo izlagati suncu niti ono može da učestvuje u bilo kakvim fizičkim aktivnostima.

Dok ima boginje, detetu ne sme da se “skida” temperatura. Netačno.

Ako dete tokom trajanja zaraze ovčijim boginjama ima povišenu temperaturu preko 38 C, potrebno je spuštati mu temperaturu kupanjem u mlakoj vodi i lekovima na bazi paracetamola. Uz to, detetu treba davati dosta tečnosti. Lekove na bazi acetilsalicilne kiseline (aspirin) u tom periodu treba izbegavati, jer mogu napraviti zdravstveni problem. 

Ako dojimo dete, imuno je na varičele. Netačno.

Ako dete koje dojimo dođe u dodir sa virusom može se lako desiti da se zarazi. Bebe u tom periodu još nemaju izgrađen jak imunitet, pa bi bilo poželjno da novorođenče u prvim mesecima života ne oboli od ove bolesti. Treba imati na umu da se antitela na fetus prenose krvotokom preko placente ukoliko je majka preležala ovu bolest, a ne majčinim mlekom.

Ovčije boginje se mogu dobiti više puta. Netačno.

Dete koje je imalo varičele steklo je doživotni imunitet. Postoji samo jedan izuzetak: kod dece koja su preležala ovčije boginje može se u odraslom dobu javiti bolni osip po koži (groznica odnodno herpes zoster) koju izaziva isti virus koji je tom prilikom reaktiviran. U pitanju je virus varičela zoster koji je ostao u organizmu u stanju mirovanja.
Nadamo se da smo vam pomogli ovim logičnim objašnjenjima zašto neke od ovih uvreženih tvrdnji o ovčijim boginjama nisu istinite, kao i da smo ovim savetim informativnog karaktera razrešili nedoumice kako pravilno postupati i kako se ponašati da ova bolest prođe bez komplikacija i posledica.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 9 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − eight =