Neodoljiv hleb koji se ne mesi!

Fotografija: www.njamnjampedia.wordpress.com

Nikada ranije nisam mesila hleb, jednostavno nije me privlačilo. Sestra mi je pekarka i često bi iz škole donosila svoj hleb koji su pravili na nastavi, pa nisam osećala potrebu da ga i ja pravim. Ali, sad kad sam udata i imam svoju porodicu, odlučila sam da pokušam da napravim neku verziju hleba.

Ovaj recept mi je bio interesantan, jer nema mnogo zamajavanja sa testom, osim ako izuzmete to što mora da odstoji 12 sati. Pravi se da bude okrugao, jer je tako mekaniji, vazdušastiji, ali sam probala da ga napravim i u kalupu za hleb, bilo je lepo i ukusno, koristili smo ga nekoliko dana, zadržao je mekoću. Ipak, ako možete, prvo napravite okrugao.

Pa da počnemo …

Sastojci:

3 šolje brašna (250ml šolja)

1 ½ kašičica soli

½ kašičice instant kvasca

1 ½ šolja vode (sobna temperatura)

Pek papir

Duboka šerpa (okrugao hleb) ili kalup za hleb

Priprema testa:

U veću činiju, promešajte brašno, so i kvasac. Polako sipajte vodu, konstantno mešajte sve dok se ne formira testo.(Kad kažem mešajte mislim da samo mešate, nemojte ga ugnjetavati i mesiti) Ukoliko mu je potrebno još malo vode, slobodno dodajte još nekoliko kašičica, čisto da testo bude za nijansu vlažnije.

Izgledaće čudno, neoblikovano i pitaćete se da li ja realno mislim da od tog testa može da ispadne hleb, ali verujte mi … Može!

Samo prekrijte činiju, ostavite testo da prenoći, 12 do 18 sati.

Pripremite za pečenje:

Kada odlučite da pečete, zagrejte rernu na 230C, ubacite šerpu u rernu na nekih 30 minuta da se zagreje. Testo bi sad već trebalo da bude veliko i pufnasto, puno balončića i jako mekano.

Pobrašnavite sto, lagano prebacite testo iz činije na sto i formirajte loptu. NEMOJTE MESITI. Samo laganim potezima prstiju oblikuje loptu. Stavite testo na papir za pečenje i prekrijte testo.

Pečenje:

Otkrijte testo, podignite zajedno sa papirom za pečenje, ubacite ga u šerpu. Pecite, poklopljeno 30 minuta. Zatim otklopite i pecite još dodatnih 10 minuta kako bi se uhvatila zlatna korica.

Gotovo! Uživajte, zaista je odličan hleb! P. S. Možete staviti razne semenke na i u hleb ako želite, možete ga i premazati žumancetom pred kraj itd. Mnoštvo opcija koje će pečenje ovog hleba učiniti zabavnim iznova i iznova…

Izvor: http://www.njamnjampedia.wordpress.com

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 13 =