Prvi crtani film – Fantazmagorija

Fotografija: www.pixabay.com

Crtani filmovi nikada ne izlaze iz mode. Već od malih nogu animirane slike postaju jedan od najlepših vidova zabave kojima se rado vraćamo. Ko se prvi usudio da pokrene svet dečije mašte, privuče i održi pažnju najiskrenijih i najmlađih gledalaca saznajte u nastavku teksta.

Maštovit svet pun boja i avantura, princeze, junaci i razbojnici deo su jedne velike kreativne mašine iz koje proističe crtani film. Prvi animirani filmovi, koje nazivamo crtanim filmovima, prikazani su u poslednjoj deceniji 19. veka. Međutim, pre 1910. godine i pojave smešnih likova publika je više pažnje obraćala na stvarne filmove. Stoga su animirani puštani uglavnom u bioskopima pre igranih filmova, kao neka vrsta kratkog uvoda.

Najstariji crtani film pod nazivom Fantazmagorija nastaje u Francuskoj 1908. godine. Smatra se prvim crtanim filmom u istoriji, pre svega zbog tradicionalne – rukom crtane animacije. Tvorac filma , francuski karikaturista Emil Kol, je na ostvarenju radio od februara do maja ili juna 1908. godine. Iako u veoma kratkom vremenskom perodu, Kol je snimio film prepun improvizacije i materijala snimanog u trenutku.

Fotografija: www.pixabay.com

Naime, Fantazmagorija nastaje crtanjem svakog frejma na papiru, a potom uslikavanja na negativ. Upravo ova tehnika daje izgled crne table na kojoj se crtaju likovi. Tokom crtanog filma vidi se i Kolova ruka, koja crta oblike koji tokom animacije bivaju oživljeni. Ukupno sedam stotina crteža smenjuju se jedan za drugim, u nešto manje od minut i po koliko traje film.

Tehniku crne table sa belom linijom koja putem transformacije stvara radnju, Kol je preuzeo od Stjuarta Blektona. Crna linija koja povlači poteze na belom papiru, na negativu izlgeda kao bela kreda na crnoj tabli. Radnja Fantazmagorije podrazumeva dva lika i niz transformacija različitih predmeta.

Fotografija: www.pixabay.com

Fantazmagorija pripada jednostavnom crtanom filmu koji slika likove, dok su potonje verzije detaljisale i pozadinu. Animacija postaje novo oruđe u stvaranju filmske umetnosti i svakako deo savremene pop kulture čija popularnost ne jenjava.

Izvor: priredila Nevena Đurović, iSerbia

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =