Predstavljamo vam Džek Rasel terijera

Rasa je nastala u Engleskoj tokom 19. veka, od sveštenika Džeka Rasela, koji je napravio vrstu psa, koji će trčati sa drugim psima lisičarima i prikradati se kako bi isterao lisice iz jazbine.  Prema legendi Rasel je video mlekara koji je sa sobom vodio malenog belog psa sa tamnim mrljama preko očiju i uspravnog repa. Otkupio je kerušu, nazvao je Tramp i ona je postala osnivačica loze Džek Rasel terijera.

Vlasnici će potvrditi da je terijer pažljiv i zabavan, da uživa u igračkama i igranju. Druželjubiv je i dobar s decom. Ovo je jedna od najtvrdoglavijih rasa, iako je veoma inteligentna. Treba im istrajan gazda koji će moći da pravilno usmeri njihovu energijju. Izuzetno su odani, veseli, živahni i veoma umiljati. Oni jesu mali rastom, poput kolačića, ali imaju veliko srce i  obožavaju svoje gazde.

Karakteriše ih brzina, hitrost i spremnost na igru. Ukoliko im bacite lopticu, možete se igrati veoma dugo. Potrebna im je aktivnost kako bi zadovoljili istraživački duh. U parku, mogu juriti unaokolo, izmoriti sve ostale pse, a pri povratku kući se mogu ponovo igrati. Izuzetno vole društvo gazde i kada su zajedno tada su najsrećniji.

Okretni su, aktivani, snažnog i mišićavog tela. Žustri pokreti su u skladu sa oštroumnim izrazom lica i očiju. Veoma su slatkog i dopadljivog izgleda. Teški 6-8 kilograma, imaju belu dlaku sa braon ili crnim flekama. Iako su kratkodlaki, linjaju se, pa se mora redovno negovati dlaka. Kao i svaki pas, ima svoj specifičan miris. Kupaju se samo kad je neophodno. Visoki su: 25-35 cm. Uglavnom su zdravi i retko obolevaju. Žive u proseku 13 do 14 godina.

Pošto su lovački psi, vole da trče, laju, istražuju i kopaju. Vole da se penju i skaču, pa će lako preskoči ogradu ili brzo pronaći rupu kroz koju mogu da pobegnu. Ovi terijeri mogu najviše da skoče iz mesta od svih rasa. Trenutni rekord za najviši skok je 1,98 metara u visinu. Obožavaju to! Zbog radoznalosti, dešava se da kopaju rupe po dvorištu, ukoliko im se učini da tu ima nečega.  Mogu ostati sami u stanu, ali da pored sebe imaju svoje igračke i jastuke. Oni su neustrašivi psi, što pokazuju brojni video snimci gde otimaju hranu od lava ili tigra.

Inteligentni su i vole da uče. Uz malo upornosti, mogu brzo naučiti trikove.  Zbog toga su korišteni u filmovima, reklamama, crtanim filmovima. Najpoznatiji je Maks, koji je igrao Majla u filmu „Maska”, kao i Agi koji je glumio u francuskom ostvarenju „Glumac”. Agi je za tu ulogu nagrađen psećim Oskarom, dok je na holivudskoj dodeli Oskara ovaj film dobio nagradu za najbolji film godine. Jedna od najpoznatijih reklamnih ikona s kraja devetnaestog veka je pas Niper, koji je bio model za sliku “His Master’s Voice”. Slika je bila logotipa za mnoge gramofonske kompanije.

Među prvim ulogama ovog terijera, bila je u filmu „Pasji život”. Ovo je nemi film Čarli Čaplina iz 1918. godine zvezda je Scraps, koji je pomogao Čarliju da pronađe put ka boljem životu. Ovaj pas više od 100 godina pomaže ljudima da pronađu put ka životu ispunjenom ljubavlju, radošću i srećom svakome ko ga ima.

Marina Đurin Josić
About Marina Đurin Josić 16 Articles
Ima višegodišnje iskustvo u radu kao psihološka savetnica, u vođenju individualnih seansi, psiholoških i pedagoških radionica. Sertifikovani je trener asertivne komunikacije. Uverena je da svako može da raste i razvija se, a time sebi omogući kvalitetniji i udobniji život. Voli da uči i podstiče ljude da saznaju o sebi, svetu i drugima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + eight =