TAJNE DUGOVEČNOSTI: Ulepšajte svoju svakodnevnicu i živećete DUŽE i LEPŠE!

Fotografija: www.dnevno.rs

Pored fizičkih aktivnosti, zdrave ishrane i dovoljno sna, postoji nekoliko načina da ulepšate svakodnevicu.

Dnevni raspored

Tempo savremenog života nam ne dozvoljava da se držimo dnevnog rasporeda, pa je to postalo pravo umeće. Ipak, organizmu je važno da ima bar „okvirnu” satnicu da bi lakše funkcionisao. Idite u krevet u isto vreme svakoga dana, jedite i trenirajte u približno isto vreme.

Zašto je to tako važno? Naš organizam traži predvidljivost, tako se smanjuje stres, održava hormonska ravnoteža. Navikli ste da jedete u podne, a onda vam iznenada zazvoni telefon ili imate neodložnu obavezu, pa morate da propustite ručak? Odganizam će odmah pokazati znake gladi, a istovremeno će doći do povećanja kortizola u telu, hormona stresa koji diriguje telu da čuva energiju. Zbog propuštenog ručka, prelazite u režim „opstanka”, pošto organizam ne zna kada će dobiti sledeći obrok. Vremenom, takve iznenadne situacije utiču na težinu, uzrokuju bolesti srca, nesanicu, pojavu depresije, slabu koncentraciju…

Dnevna rutina je izuzetno značajna i omogućava da imate više energije, budete zadovoljniji, a nema ni variranja kilograma, jer je održavanje težine lako.

Pokrenite se

Naše telo je „programirano” da se kreće. Na taj način svaki organ zadržava vitalnost i spreman je da se suoči sa izazovima. Savremeni ljudi se malo kreću, a naučnici su izračunali da sedenje pet časova dnevno ima isti uticaj na organizam kao da ste popušili kutiju cigareta!

Bez obzira na to kojim se poslom bavite, što češće ustajte i šetajte, to možete i dok pričate mobilnim telefonom. Na svakih sat vremena obavezno napravite pauzu, prošetajte nekoliko minuta. Pre i posle posla dobro bi bilo da šetate.

Izvor: www.dnevno.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 4 =