Dom okružen prirodom: Saveti i ideje za uređenje dvorišta

Sa pojavom lepog vremena prvo na šta se fokusiramo to je uređenje dvorišta. S obzirom na toda nas lepo vreme inspiriše nakon duge i hladne zime, to je sasvim razumljivo. Uostalom i sami znate, da ukoliko imate dvorište najveći deo vremena provodite u njemu. To je mesto gde dočekujemo goste, ispijamo kafu i uživamo u svakom slobodnom trenutku. Mada, za uređenje dvorišta osim togašto je potrebna ideja, treba i vremena, jer ono je lepo samo ukoliko se održava. Ako želite da vaše dvorište ovog proleća zablista, a nedostaje vam inspiracija, pripremili smo nekoliko sjajnih ideja za vas.

Napravite koncept pre nego što počnete sa poslom

Pre nego što počnete sa raspremanjem i uređenjem dvorišta važno je da napravite koncept, jer dobra organizacija je u svemu presudna.

Nakon toga procenite koje stvari u dvorištu su vam višak i šta je to što bi trebalo da izbacite. Ukoliko postoje neke stvari koje nisu za bacanje a koje nećete koristiti tokom leta, odložite ih negde gde vam neće zauzimati prostor, i gde vam neće smetati.

Saveti i ideje za uređenje dvorišta

Uređenje dvorišta podrazumeva uređen travnjak 

Prioritet je sređivanje travnjaka, tako da je najboljeda počnete od toga. Ukoliko je trava porasla, prvo što treba da uradite je košenje travnjaka. Samim tim što ćete pokositi travu, vaše dvorište će dobiti sasvim novi izgled. Međutim, ako niste zadovoljni stanjem travnjaka razmislite da li je potrebno dosejavanje ili postavljanje novog. Ne zaboravite da je zelena travnata površina upravo ono što daje posebnu draž svakom dvorištu.

Unesite neke inovacije u odnosu na prošlu sezonu

Ako želite veće promene u dvorištu, možda je vreme da razmislite o kupovini nove baštenske garniture. Dotrajala garnitura ne samo da kvari izgled dvorišta, već se sigurno nećete osećati prijatno ni prilikom sedenja na njoj.

Ne bi bilo loše da osvežite kapiju i ogradu, jer one predstavljaju nerazdvojivi deo dvorišta. U prodavnici boja i lakova možete po veoma povoljnim cenama naći baš ono što vam treba. Dotrajala garažna vrata zamenite novim. Na tržištu postoji veliki izbor prilagođen svačijem ukusu i novčaniku. Dovoljno je samo nekoliko stvari promeniti u svom eksterijeru kako bi on dobio sasvim novi izgled.

Saveti i ideje za uređenje dvorišta

Pažljivo birajte cveće i dvorišne dekoracije

U poslednjevreme akcenat se sve više stavlja na ukrasno drveće poput žbunja, žive ograde ili četinara. Kada sve to upotpunite baštenskim cveće, prizor će biti neverovatan. Stručnjaci za hortikulturu predlažu raskošne žbunove kao što su ruže, božuri i hortenzije. Sem toga prostore oko staze možete ukrasiti raznobojnim cvećem kako bi vaše dvorište delovalo što efektnije. Ako se  prepustite  mašti, ideje će se same nizati. Imajte u vidu da detalji ostavljaju najjači utisak. Biljke i cveće svaki spoljni prostor čine lepšim, ali ne zaboravite da je tanka linija između lepo uređenog vrta i zbrke od stabljika, latica i lišća. Važno je da svakoj biljci pružite dovoljno prostora, kako bi nesmetano rasla bez borbe za sunce i vodu.

Montažni paviljoni kao sjajno sezonsko rešenje

Ukoliko biste želeli da uvedetejoš neku inovaciju naš predlog su montažni paviljoni. Oni ne mogu zameniti letnjikovac, ali mogu da budu sjajno sezonsko rešenje. S obziromna to da je njihova konstrukcija lako rasklopiva možete ih postaviti u najširem delu dvorišta. Osimšto vam mogu poslužiti kao idealno mesto za ručavanje i ispijanje kafe, mogu biti fantastično mesto za dečju igru i zabavu.

Saveti i ideje za uređenje dvorišta

Detalji daju posebnu draž, ne zaboravite ih

Kada završite sa krupnijim i napornijim poslovima prilikom uređenja dvorišta, tada na red dolaze detalji. To je onaj najzanimljiviji i najkreativniji deo. Prepustite se mašti i svaki kutak uredite prema svojoj zamisli. Bilo da su u pitanju saksije, solarne lampe ili baštenske figurice, ovde imate potpunu slobodu pri kojoj će vaša kreativnost doći do izražaja. Postavite kamenu stazu, a kao dodatni detalj možete napraviti i fontanu. Baštenska rasveta je neizostavni deo svakog lepo uređenog dvorišta, tako da prema svojim afinitetima možete odabrati solarne lampe, stubne svetiljke ili zidne fenjere.

Savet plus za uređenje dvorišta

Za uređenje dvorišta će vam sigurno trebati nekoliko dana u kontinuitetu, ali to nije ništa u poređenju sa uživanjem koje će nastupiti nakon toga. Mada, to što ste uredili dvorište ne znači da ništa više ne treba da radite u njemu. Da bi izgledalo savršeno, svako dvorište podrazumeva redovno održavanje. Ne zaboravite da redovno čistite staze kao i stepenište, jer se kamenčići, trava i zemlja nakupe vrlo brzo i mogu delovati veoma neuredno.

Svi navedeni saveti su dati okvirno, kako bi vas podsetili na šta sve treba da obratite pažnju. U svakom slučaju, prilikom uređenja dvorišta važno je da vi budete zadovoljni, jer ipak ćete vi provoditi najveći deo vremena u njemu.

Ljiljana Bugarin
About Ljiljana Bugarin 45 Articles
Mama tri devojčice. Veliki obožavalac Elvisa. U slobodno vreme voli da istražuje i piše članke o zdravom životu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 11 =