Kreativne ideje za dečiju sobu koje možete sami da sprovedete

Deca predstavljaju naše male kopije, koje se samostalno razvijaju u svom svetu i kako odrastaju sve više elemenata usvajaju iz okoline i poprimaju sve one negenetske čestice, koje će ih kasnije načiniti ljudima.

Sa njima uvek imamo dva glavna izbora, da li ćemo rešiti neko njihovo pitanje na uobičajen način ili na bolji, za njih specifičniji način. Kada je u pitanju dečija soba, uvek je možemo postaviti jednostavno, radni sto, stolica, krevet, police i to je to – šta im drugo treba?

U suštini postoji čitavo more ideja, primenljivih na dečiju sobu, koje bi mogle znatno da podstaknu njihovu kreativnost i da u dečiji svet unesu dozu mističnosti, koja je potrebna svakom detetu. U nastavku teksta smo vam pripremili nekoliko zanimljivih ideja za uređenje dečije sobe, koje možete sami da sprovedete.

Osvetljenje dečije sobe u večernjim satima može potpuno promeniti doživljaj

Prvo što vam padne na pamet je da deca treba da se pripreme za krevet u večernjim satima, što je tačno, s tim što treba imati u vidu da malo raspaljivanje mašte pred spavanje može samo poboljšati kreativni proces u njihovom mozgu, a nikako pokvariti san. Takođe je bitno napomenuti da mrak pada mnogo ranije zimi i u kasnu jesen, pa će za taj period ova dekoracija maksimalno poslužiti.

Samo par rupa izbušenih bušilicom na plafonu, ubačeni tiplovi – i za 5 minuta imate ukrasnu plafonjeru. Jednostavno iskoristite produžni kabal da dosegnete do ćoškova sobe koji su ostali neosvetljeni. Na bočnim zidovima sa nekoliko ukucanih eksera možete okačiti lampice u raznim bojama i režimima rada, što je lako, a izgleda magično. 

Ponudu elektro materijala možete pogledati i online, pa poručiti i vrlo brzo nabaviti sve što vam treba, a onda vam je samo potrebna ideja i malo truda. Mi vam dajemo osnov ideje, a na vama je da uložite trud da je sprovedete u delo.

Čak se mogu iskoristiti i različite vrste predmeta i postera koji svetle u mraku, kao što se to radilo davno sa plastičnim samolepljivim zvezdicama i sličnim stikerima.

Postoji mnoštvo načina da sa velikim brojem slabih izvora svetlosti osvetlite dečiju sobu, tako da izgleda čarobno. Jednostavno okačite viseće lampice po zidovima ili ugradite plafonske lampice, podne, stone lampe i sav elektro materijal koji vam padne pod ruku možete improvizovano iskoristiti u ovu svrhu.

Kućica unutar dečije sobe – malo dečije carstvo

Ovo je još jedna ideja koja se može širiti u više pravaca, jer kućicu možete improvizovati na mnoštvo načina. Na internetu se mogu pronaći najrazličitija kreativna rešenja za ovako nešto, a neka od njih ćemo ovde opisati. Samo posedovanje dečije sobe je veoma važan faktor u odrastanju, ali kućica unutar sobe predstavlja pravo malo dečije carstvo.

Praktično, kućica može biti bilo šta kada su deca u pitanju. To može biti čak i ćebe zakačeno za stolicu, policu i krevet, koje će predstavljati šator. Možete kupiti šatore za decu ili čitavu kućicu sa plastičnom konstrukcijom i platnenim zidovima, što je verovatno najjednostavnije rešenje.

Jedna zanimljiva ideja je da se od kreveta na sprat, napravi krevet sa kućicom. Dakle, kućica može biti iznad ili ispod kreveta. Ako je krevet odignut i dete se na njega penje pomoću merdevina, prostor ispod je idealan za njegovu igru preko dana. 

Ogradite taj prostor velikim drvenim pločama, od kojih će jedna imati veliki okrugli otvor, koji će služiti kao prolaz. Ako se potrudite, uredite malo te ploče ili pustite dete da ih dekoriše, pa možda i nacrta nešto na njima – to će biti fantastično. Ukoliko je ipak krevet bliže zemlji, možete jednostavno napraviti sličnu kućicu, koje će biti iznad kreveta.

Promena izgleda zidova i plafona – najjednostavnije rešenje

Zidovi i plafon predstavljaju ogromne površine u svakoj sobi i ako se iskoriste na pravi način, to može značajno doprineti celokupnom izgledu i osećaju u sobi. Zapravo, bilo koja ideja za uređenje dečije sobe treba da bude usmerena ka podsticanju dečije kreativnosti, a zidovi i plafon su jedno od najjednostavnijih i ujedno najefikasnijih rešenja u tom pogledu.

Krečenje zidova u različite boje za koje znamo da mogu imati određeni željeni efekat, je odlična stvar, ali nije preterano kreativna.

Ako govorimo o kreativnim stvarima, tu uvek postoji opcija samostalnog dizajniranja, crtanja, pisanja ili bilo kojih drugih aktivnosti koje bi svojim postojanjem mogle da pričaju neku priču. Ili još bolje, da postavljaju pitanje, da šalju određene jasne poruke, da služe kao podsetnik, ali na kreativan i zanimljiv način, prilagođen deci.

Možete, crtati, slikati ili uraditii takozvani ‘’grafit’’ lakovima u obliku spreja, najvažnije je da izabrani metod vama odgovara i da ste koliko toliko vešti u tome.

Ukoliko ipak mislite da se ne bi snašli sa samostalnim dizajniranjem crteža i pisanjem na zidu, danas postoji mnoštvo impresivnih tapeta za celu dečiju sobu. Postoje tapete koje se prodaju u kompletu, za sva četiri zida i plafon, a sve su tako osmišljene da samo zajedno čine kompletnu sliku. Veoma interesantni i inspirativni tapeti, mogu potpuno promeniti doživljaj u sobi, pri čemu će deca ne samo imati bujnu maštu, već i biti znatno bezbrižnija, u svom malenom svetu čarolije.

Deca su mala čuda prepuna energije, novih ideja i za nas, odrasle, zaboravljenih izbora. Ovo su sve bile ideje odraslih ljudi, koje su se pokazale kao dobre i prijemčive deci. Međutim, razmislite o ozbiljnijim konsultacijama sa svojim mališanima, jer njima ponekad može pasti na pamet ideja, koju mi ne bi mogli ni naslutiti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam se ideje koje se u njemu nalaze naći među opcijama pri odlučivanju. Ako se ipak ne nađu, nadamo se da su vas podstakle na razmišljanje iz kog su se izrodile određene nove ideje, koje ćete na kraju sprovesti u delo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × two =