Karipsko more

Karipsko more je deo Atlantskog okeana, nalazi se u tropskom delu zapadne obale. Površine je oko 2,753,000 kvadratnih km, i spada u jedna od najvećih i najlepših mora na svetu.
Svojom kristalno plavom vodom, zapljuskuje države, Venecuelu, Kolumbiju, Panamu, Kostariku, Nikaragvu, Honduras, Gvatemalu, Belize, Meksiko, Kubu, Jamajku, Portoriko i Trinidad…
Zbog toga ga poneki zovu Mediteranskim morem Zapada..
Karipsko more je bilo nepoznato stanovništvu Evrope sve do 1492 godine, do dolaska Kristifora Kolumba u njegove vode, pokušavajući da pronađe kraci put do Azije.
Kristifor Kolumbo je bio Italijan, rođen u Đenovi, ali  je uz pomoć Španske Kraljevske kuće, Kralja Ferdinanda i kraljice Izabele, krenuo u osvajanje sveta, i umesto da stigne do obala Japana, došao je do Bahamskog arhipelaga.
Ubrzo po otkrivanju ovog raja na zemlji, mesto kolonizovano nebrojano puta od strane Španaca, Engleza, Holanđana i Francuza. Godine kolonizacije su ostavile tragove u svim državama Karipskog mora, pa i danas možete videti ko je bio kolonizator.
Na primer, vozi se kao u Engleskoj sa leve strane, svuda je dominantan  jezik bivših kolonizatora,
  a u Dominikanskoj Republici i glavnom gradu Santo Domingu, gde se iskrcao Kristifor Kolombo 5.Decemra 1492 godine, još uvek mogu videti centralni trg i kuce u kojim je živeo Kristifor Kolumbo, njegov sin i brat, jasni svedoci tog vremena i burne prošlosti.
Klima je generalno tropska ali zbog morskih struja, blizine planina i vetrova, dosta različita.
Uragani su relativno česti u ovom delu sveta i njihova sezona traje od juna do novembra. Najčešći su tokom septembra, zbog čega preporučujemo da izbegavate ovaj period za posetu jednom od najlepših mora na svetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 − 2 =