Koliko dnevnog svetla je potrebno za dobar san?

Fotografija: Pixabay.com

Manjim izlaganjem dnevnom svetlu i većim izlaganjem veštačkom tokom noći remetimo biohemijske i fiziološke procese u našem telu, tvrdi nagrađivana novinarka Linda Gedes u svom članku objavljenom u časopisu New Scientist.

“Dobra vest je da su istraživači otkrili kako i mala izloženost dnevnom svetlu ima brojne prednosti za naše zdravlje. Ono može da nam poboljša san i raspoloženje, a i oporavak ide brže ako smo bolesni”, tvrdi Gedes.

U očnoj pozadini se nalaze fotosenzitivne ganglijske stanice koje su posebno osetljive na plavo svetlo, kao što su jako dnevno svetlo ili svetlost ekrana.

“Jedna je studija pokazala da sat vremena izloženosti plavom svetlu povećava brzinu reakcije ljudi više nego da su popili dve šoljice kafe”, ističe Gedes.

Gedes smatra kako je tama takođe važna za održavanje naših procesa u telu. Izlaganjem svetlu tokom noći se menja naš telesni ritam, potiskuje oslobađanje melatonina koji telu signalizuje da je vreme za spavanje.

“Živimo na planeti na kojoj se smenjuju tama i svetlo. Vreme je da se ponovno povežemo s njima i prednostima koje nam pružaju”, zaključila je Gedes.

Izvor: ddl.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × one =