Zašto ne možemo da budemo kao ježevi?

Fotografija: Pexels.com

Cela priča o asertivnosti i kooperativnosti može da se ispriča u par rečenica:

Kad mu je hladno, jež traži druge ježeve da leže zajedno, da se zbiju jer im je tako toplije. Da nemaju bodlje, to bi bilo lako, ali ježevi imaju duge i oštre bodlje. Kada se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se ježevi dugo muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu.

To rastojanje predstavlja lepo ponašanje.

To je i lepo i asertivno i kooperativno ponašanje: da ja ne povredim tebe, da ti ne povrediš mene, da pomognemo jedno drugom, da i tebi i meni bude dobro.

Zašto ne možemo da budemo kao ježevi?

Sanja Đorđević
About Sanja Đorđević 34 Articles
Moji rezultati su moja priča! Kažu da sam surovo realna i iskrena, otvorena, optimistična , poslovna, radoholik, samosvesna, orijentisana na rezultat i uvek nasmejana, a opet prijatelji znaju da sam sanjar, pesnik, skitnica dedin, večiti Lunja, koji bez obzira na sve , veruje i dalje u ljude, veruje u ono dobro u svima nama. Često budna sanjam. Osvanem u kovitlacu neobuzdane mašte od koje samo kad svane sunce uspevem da pobegnem. Postojim – vidljiva, otvorena, prisutna, bez želje da se krijem. Zenit je moj ambijent. Sve što poznajem, priznajem i poštujem, nalazi se tamo, na vrhu moći i vrhuncu ljudskih sposobnosti. To što tome težim ne znači da ću uvek na cilj i stići. Dobro mi je znana granica između želeti i moći. www.built4u.rs agencija za kosalting, organizaciju prodaje i IT rešenja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 15 =