Grčka kakva je nekada bila

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Karpatos nije lako opisati rečima. Plaže su egzotične kao na Karibima, voda kristalno čista, hrana ukusna, a sela Olimpos i Otos veoma slikovita, pa ovo grčko parče zemlje u moru često nazivaju “ostrvo iz bajke”.

Karpatos je jedno od najlepših ostrva Dodekaneza, a nalazi se skriven na samom jugu Egejskog mora, između Rodosa i Krita. Ovaj položaj je prednost, jer ga do sada nisu otkrili veliki tur operatori, pa se hoteli mogu naći samo na krajnjem jugu. Karpatos je, dakle, odlično čuvana grčka tajna i idealno mesto za one koji ne vole gužvu, već Grčku kakava je nekada bila.

Sam grad Karpatos je veoma lep, moderan i u njemu se nalaze brojni restorani, barovi i klubovi i diskoteke. Plaža Apela je najbliža gradu, besprekorno je čista i nalazi se u lepoj uvali. Tačnije, ostrvo je prepuno lepih malih plaža. Šljunkovite su na istoku i na njima manje duva vetar. Najpoznatije plaže sa belim peskom su na jugu ostrva: Dijakoftis, Damatrija i Đavolja plaža. Najduže plaže su na zapadu – Arkasa i Finiki, a na severu su, možda i najlepše, ali se do njih stiže samo čamcem.

Akropolj se nalazi na brdu iznad grada Karpatos, a u zalivu Pigadija su ostaci antičkog grada i hrama. Ljubiteljima arheologije će se dopasti keramički grobovi iz vremena Minojske i Mikenske civilizacije. Folklorni muzej je smešten u tipičnu kuću u selu Otos, a turisti vole da odu i do Posejdonove pećine u kojoj se nalazilo svetilište posvećeno bogu mora.

Na ostrvu se nalazi i nekoliko lepih crkava poput Kirije Panagije (Bogorodice) iz čije porte se pruža prelep pogled. Najzanimljiviji festivali održavaju se u avgustu, tačnije 15. u selu Olimpos i 29, kada se u mestu Vurkunda obeleževa Sveti Jovan.

U tradicionalnoj taverni obavezno treba probati lokalni specijalitet makarunes, nešto poput paste sa lukom. Do Karpatosa se može stići sa Krita ili Rodosa, vožnja traje pet-šest sati, a karta košta 20 evra.

Izvor: Novosti.rs

Lepa Reč
About Lepa Reč 1632 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 10 =