Kuršumlijski rep narodnjaci – Ćače i Đavo

Pečenje rakije, odlazak na pijacu, pecanje, pijanstva i kafanski doživljaji, ispraćaj u vojsku… Ove teme možda do skora nisu bile prepoznate kao materijal za repovanje, ali ovu nepravdu ispravio je kuršumlijski duo Ćače i Đavo. Ovaj dvojac postoji oko godinu i po dana i snima mešavinu repa i narodnjaka, a već može i da se pohvali pravim internet hitom, budući da njihova pesma “I tebe sam sit, teretano” broji više od 2 miliona pregleda na Jutjubu.

Njihove pesme su spoj repovanja Dušana Koprivice Ćačeta i refrena u izvođenju Nemanje Đorđevića Đavola, koji su, sa izmenjenim tekstovima, preuzeti iz hitova pevača narodne muzike, kao što su Haris Džinović, Ceca Ražnatović, Ana Bekuta i drugi… Ćačetovi tesktovi o kuršumlijskoj svakodnevici su originalni i duhoviti, a da stvar bude još luđa – njegovo repovanje obeležava i specifičan kuršumlijski naglasak.

– Do sada smo imali samo ovaj rep gde svi pevaju o jedno te istom (čast izuzecima). Većina je u nekom fazonu “ja brate, geto brate, kola brate, gudra brate, žene lakog morala brate i tako dalje. Smatram da rep može da ponudi mnogo više jer ima puno tema koje su zanimljive, a niko ih se ne dotiče… Trudimo se da, s vremena na vreme, izbacimo i pesmu koja nije obrada narodnjaka ali nam se čini da to slabije prolazi, mada ne odustajemo – kaže Ćače za portal Srbija Danas.

Na pitanje o tome kako su nastali njihovi nadimci, objašnjava da su ih, kao i svi u njihovom kraju nasledili od svojih. – Mog oca zovu Ćak, pa sam po tome ja mali Ćak ili Ćače. Đavo je nadimak nasledio od njegovog oca, ovaj od svog i tako verovatno ide preko dede, pradede, navdede, kurđela, askurđela, pa do belih pčela.

Ćače i Đavo povremeno nastupaju u Kuršumliji i obližnjim mestima, kao što su Blace i Žitorađe. Za sada objavljuju samo na Jutjubu, ali ne isključuju da bi jednog dana mogli da snime i album.

– Možemo da se pohvalimo i da smo bili predgrupa zvezdama kao što su Kerber, Van Gog, Amadeus Bend i Zdravko Čolić, a šta nosi sutra – nikad se ne zna. Naša pesma “I tebe sam sit teretano” preko noći je postala sajber hit, a meni je bilo nezamislivo da neko može da “svari” naš naglasak – kaže naš sagovornik

Po našoj redakciji, jedna od najboljih pesama ovog mladog dvojca je “Provincijalac”, koja je cela autorska.

Da nije bilo seljaka koji su krenuli u opancima prema Beogradu, ne bi bilo ni prestonice Srbije, hteli Beograđani to da priznaju ili ne. Manje-više, gotovo svi smo mi poreklom od nekih seljaka. Ova vesela pesma koju izvode Ćače (Dušan Koprivica), Miško Dilin (Miloš Radićevič) i Đavo (Nemanja Đorđević) govori upravo u tome. U stvari, ovo je ipak balada, jer seljaci iz pesme se na kraju vraćaju u rodno selo, shvativši da Beograd, sa splavovima i silikonskim devojkama, ipak nije za njih.

U svakom slučaju, vesela i zabavna pesma koja, kao što kažu autori, nema nameru da uvredi. Jer, kao što rekosmo, svi smo mi pomalo seljaci, zar ne?

Izvor: srbijadanas.com

Fotografije: Youtube printscreen/Cache & Djavo

Lepa Reč
About Lepa Reč 1631 Articles
Lepa Reč je portal koji izveštava o lepim i pozitivnim vestima u Zemlji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + 18 =